Την ώρα που οι αρχές της ΠΓΔΜ κατηγορούν την ΕΛ.ΑΣ. για αδράνεια – με αποτέλεσμα να προκαλούνται επεισόδια στην Ειδομένη- και ομάδα κατοίκων της περιοχής να ζητά η αστυνόμευση στην περιοχή να γίνεται από τις σκοπιανές δυνάμεις, οι Ελληνες αστυνομικοί νιώθουν ένα σφίξιμο στο στομάχι.
 «Αισθάνομαι θλίψη και ντροπή ως Έλληνας αστυνομικός από το κάλεσαμ των κατοίκων της Ειδομένης , να βοηθήσει στην επιβολή της τάξης στη περιοχή η σκοπιανή αστυνομία» , δηλώνει αρχικά στο «Π» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας. «Εκτιμώ πως η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να επιβάλει την τάξη και να εδραιώσει και πάλι το αίσθημα ασφάλειας στη περιοχή. Αρκεί να της ζητηθεί. Γίνεται πλέον φανερό, κάθε μέρα που περνά, πως αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα δεν είναι οι πρόσφυγες. Είναι οι ανένταχτοι «αλληλέγγυοι» και οι άνθρωποι που δεν αποσκοπούν στην ηρεμία της περιοχής , άλλα , αντίθετα, στην ένταση και στα επεισόδια», συνεχίζει ο Κ.Χαρέλας.
 Ο ίδιος προσθέτει ότι « απαιτείται άμεσα να ελεγχθούν αυτοί οι άνθρωποι και, όπου προκύπτουν ποινικές ευθύνες για ενέργειες έκνομες, να συλληφθούν. Κατόπιν, είναι εύκολη η κάθε εκκένωση της περιοχής σε κέντρα φιλοξενίας. Πρωταρχικός σκοπός για τη χώρα είναι η εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας της περιοχής» και εξηγεί: «Έως σήμερα, η Αστυνομία περιοριζόταν σε ρόλο παρατηρητή, στάση που απαιτούν οι συνθήκες να αλλάξει. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως πως η καταστολή είναι η μοναδική λύση. Ο ουσιαστικός έλεγχος, όμως, αυτών που προκαλούν τις εντάσεις και επιμένουν να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα είναι, πλέον, αναγκαίος για την ασφάλεια της τοπικής κοινωνμίας αλλά και των προσφύγων».

«Στο έδαφος της ΠΓΔΜ ο φράχτης»

 Δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε τον πρόεδρο της ΠΟΣΥΦΥ για το εάν οι σκοπιανές δυνάμεις επιχείρησαν σε Ελληνικό έδαφος. «Πρόκειται για μια πράξη καταδικαστέα σε κάθε περίπτωση, με τους Σκοπιανούς αστυνομικούς να πυροβολούν (σ.σ. με πλαστικές σφαίρες) σε Ελληνικό έδαφος. Από την άλλη, επισημαίνω πως ο Φράχτης που σηκώθηκε από την ΠΓΔΜ είναι στο έδαφος της και , μάλιστα, από την πλευρά της χώρας μας έχουν αφήσει και δύο μέτρα, ώστε να μπορούν να προβαίνουν στη συντήρηση του από την πλευρά μας. Η παρουσία τους, λοιπόν, από την εξωτερική πλευρά του φράκτη δεν αποτελεί από μόνη της παραβίαση. Αυτή ( σ.σ. η παραβίαση) πραγματοποιείται όταν απομακρύνονται από τον φράκτη και είναι, σε κάθε περίπτωση, καταδικαστέα».