Οι πλούσιοι Σύροι πρόσφυγες φαίνεται ότι έχουν παραμείνει στην γειτονική χώρα - Διαβάστε τι ποσά καταθέτουν στις τουρκικές τράπεζες

«Όνειρο θερινής νυκτός» φαίνεται ότι θα μείνουν τα σχέδια του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για προσέλκυση Σύρων επενδυτών στην χώρα μας, έστω και αν σε συνέντευξή του ο υφυπουργός είχε αναφέρει ότι στον νέο επενδυτικό νόμο υπάρχει πρόβλεψη για τους μετανάστες - επενδυτές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία έχουν καταθέσεις ύψους 1,2 δισ. τουρκικές λίρες (409 εκατ. δολάρια), σε τράπεζες της γειτονικής χώρας μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016. 

Η ρυθμιστική και εποπτική αρχή για το τραπεζικό σύστημα στην γειτονική χώρα (BDDK) έδωσε στην δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τις καταθέσεις των Σύρων προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία εξαιτίας του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου στην χώρα τους.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις 14 Ιουνίου κάθε χρόνο από το 2012 οι καταθέσεις των Σύρων στις τουρκικές τράπεζες διαγράφουν ανοδική πορεία. 

Έτσι, το 2012 οι Σύροι πρόσφυγες είχαν καταθέσει σε διάφορες τράπεζες της γειτονικής χώρας το ποσόν των 311,2 εκατ. τουρκικών λιρών, το 2013 το ποσόν ανήλθε σε 694,3 εκατ. τ. λίρες, το 2014 οι καταθέσεις των Σύρων ανήλθαν σε 733,8 εκατ. τ. λίρες και το 2015 γνώρισαν θεαματική αύξηση και άγγιξαν το ποσόν των 1,2 δισ. τ. λιρών, (409 εκατ. δολάρια) το οποίο παραμένει σταθερό μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ο Τούρκος οικονομικός αναλυτής Ισλάμ Μεμίς, από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu δήλωσε: «Πλούσιοι Σύροι έχουν μετατρέψει τα χρήματά τους σε δολάρια και έχουν επενδύσει, είτε σε ακίνητα, είτε στον τομέα της εστίασης. Τώρα βλέπουμε εστιατόρια και κιόσκια με αραβικές επιγραφές παντού στην Τουρκία».  πηγη protothema.gr