Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα Τετάρτη το πρόγραμμα προ-καταγραφής των αιτούντων άσυλο για τους περίπου 49.000 πρόσφυγες και τους μετανάστες που φιλοξενούνται σε κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η διαδικασία αφορά όσους έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και τις 19 Μαρτίου 2016, δηλαδή έως το σημείο οπότε άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για επαναπροώθηση των νέων αφίξεων στα τουρκικά παράλια.

Όλες οι εθνικότητες μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία. Μετά την προ-καταγραφή, οι συμμετέχοντες θα λάβουν δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, που θα τους δίνει το δικαίωμα νόμιμης προσωρινής παραμονής στη χώρα μας και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, οι προ-καταγραφές θα γίνουν σε έξι προσωρινά κέντρα που θα στηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει «αρκετές εβδομάδες», χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η επιχείρηση προ-καταγραφής διεξάγεται με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τεχνική βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Πηγή: http://www.skai.gr