Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του Γιάννη Μουζάλα, ότι το 50% από τα 8.000 άτομα που βρίσκονται στα Hotspot των νησιών του Αιγαίου είναι «μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας». Η παραδοχή του μεταφράστηκε σε 4.000 παράτυπους μετανάστες πρόκειται για την πρώτη φορά αρθρώνεται δια στόματος υπουργού της κυβέρνησης και ιδίως του αρμόδιου.

Αν και σε διευκρινίσεις του στους δημοσιογράφους ο ίδιος υποστήριξε ότι ήταν σχήμα λόγου για να καταγράψει το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και τη διαφορά δικαιωμάτων τους, η συγκεκριμένη αναφορά του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκάλεσε πλήθος σχολίων.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, παρότι οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου επιταχύνονται σταδιακά με αποτέλεσμα από τις 30 ημερησίως να έχουν φτάσει τις 70, η ολοκλήρωση των διαδικασιών φαντάζει πολύ μακριά. Στόχος είναι να εξετάζονται 150 αιτήσεις την ημέρα.

Βάσει του σχεδίου, όπως υποστήριξε ο υπουργός, είναι όσοι αποδειχτεί ότι δικαιούνται άσυλο να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και οι υπόλοιποι είτε να επιστρέψουν στην Τουρκία είτε μέσω εθελοντικού προγράμματος να επιστρέψουν στις χώρες τους.Αναφορικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία 500 θέσεων φιλοξενίας σε όλη της χώρα εντός του Ιουλίου.

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου που επέκρινε την κυβέρνηση για «άθλιες συνθήκες φιλοξενίας στα hot spot» συνθήκες οι οποίες εντείνουν όπως ισχυρίστηκε την απελπισία προσφύγων/μεταναστών με συνέπεια τις συνεχείς εντάσεις και συγκρούσεις, ο Γιάννης Μουζάλας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία διαχειρίζονται την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αξιοπρέπειά τους και των προσφύγων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε φυσιολογικό να υπάρχουν και κακοποιά στοιχεία ανάμεσα στους χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών, τονίζοντας ότι σημασία έχει πώς διαχειρίζεται κανείς την κατάσταση.

«Έχουμε έναν κόσμο που έχει πια διαφορετική ψυχοσύνθεση. Έφτασε στη βρύση να πιει νερό – για να πάει Ευρώπη – και στέρεψε η πηγή. Τελειώνουν τα λεφτά του, οι προσδοκίες του έχουν ματαιωθεί και γίνεται επιθετικός δικαιούται να είναι και διεκδικητικός. Γενικά το χειριζόμαστε με τη μεγαλύτερη δυνατή δική μας αξιοπρέπεια και σεβόμενοι της δική τους. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί και μικρομαφίες. Άνθρωποι που πίνουν, άλλοι που πάνε να βάλουν ναρκωτικά στα Hotspot. Υπάρχουν αψιμαχίες. Δεν ισχύει όμως ότι υπάρχουν συχνές επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. Φαίνομαι από άλλο κόσμο όταν λέω ότι είναι φυσιολογικό. Είναι όμως θέμα χειρισμού πώς θα ‘χτυπήσεις’ το κακοποιό στοιχείο και θα σεβαστείς την αξιοπρέπεια των καλών», σημείωσε ο κ. Μουζάλας, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα φαινόμενα «μαφίας» στους χώρους φιλοξενίας αλλά και τα κρούσματα βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή: http://www.skai.gr