Επιστράφηκαν σήμερα στην Τουρκία, μέσω του Συνοριακού Σταθμού Κήπων Έβρου, επτά αλλοδαποί, υπήκοοι Τουρκίας, με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, καθώς και δύο αλλοδαποί (υπήκοοι Αλγερίας και Μαρόκο) με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8  Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014, για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί  θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

  • 055 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών με βάση το Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας,
  • 43 υπήκοοι Τουρκίας με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, και
  • 468 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας.   πηγή faros-24.gr