Εγκλωβισμένοι επί μήνες μετά το κλείσιμο της αποκαλούμενης βαλκανικής οδού είναι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην χώρα μας, αναζητώντας άλλοι να φύγουν προς Ευρώπη και άλλοι για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. 

Το κύμα μετανάστευσης συνεχίζει, μειωμένο βέβαια, να παρατηρείται στο Αιγαίο, ενώ την ίδια στιγμή στον Έβρο, καταγράφεται μία αύξηση στις ροές μεταναστών. 

Η επιλογή του Έβρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτη Χαρέλα, "είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια,

 δηλαδή η έξοδος από τη χώρα μας για την υπόλοιπη Ευρώπη. Στη φάση αυτή που βρισκόμαστε οι εγκλωβισμένοι δεν θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα και προσπαθούν να βρουν το δρόμο για την Ευρώπη. 

Πολύ πιθανό τα μονοπάτια να τους οδηγούν και πάλι πίσω στην Τουρκία και από εκεί να αναζητήσουν άλλες διαδρομές. Γι' αυτό βλέπουμε αυτές τις ροές". Ο ρόλος της αστυνομίας "είναι να πιάσουμε την παράνομη διακίνηση και αυτά τα κυκλώματα, τα οποία ευημερούν εδώ και αρκετά χρόνια", λέει ο κ. Χαρέλας και προσθέτει "κανένας δεν θέλει να γυρίσει πίσω στην Τουρκία με τη μορφή της επαναπροώθησης με επίσημα έγγραφα και βάσει frontex.

 Γιατί με αυτό τον τρόπο ταυτοποιούνται και ξέρουμε ποιος πηγαίνει. Αυτοί θέλουν να γυρίσουν πίσω μόνοι τους, έτσι ώστε να διαλέξουν νέα μονοπάτια που θα τους οδηγήσουν στην Ευρώπη. Εμείς, όμως, ως ελληνική αστυνομία θα πρέπει να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας και ως προς αυτούς που έρχονται παράνομα αλλά και ως προς αυτούς που εξέρχονται παράνομα. Θα πρέπει να φανούμε ότι φυλάμε και περιπολούμε τα σύνορα και εκτελούμε τις διαταγές της ελληνικής πολιτείας".

 Ο Έβρος, όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων πραγματικά "χρειάζεται ενίσχυση από αστυνομική συνοριακή δύναμη, κάτι που έχουμε πει πολλές φορές. Απαιτείται μία μόνιμη επιπρόσθετη δύναμη, με συνοριακούς φύλακες που θα είναι αποκλειστικά γι' αυτό και δε θα διατιθέμεθα τα Σαββατοκύριακα στα γήπεδα αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ και τις καθημερινές θα είμαστε στα σύνορα. 

Είναι λίγο παράδοξο αυτό που σας λέω, αλλά αυτό συμβαίνει σήμερα". Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία το πρώτο δίμηνο του 2016, 1.043 πρόσφυγες συνελήφθησαν για παράνομη διέλευση των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2015, τον Έβρο είχαν περάσει 116 πρόσφυγες. Οι ροές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016 όταν δηλαδή σταμάτησαν οι ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. 

Δήμος Μπακιρτζάκης  - xronos.gr

Πηγή: bloko.gr