Στην Ιταλία φαίνεται ότι μετατοπίζεται το επίκεντρο της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης για την Ευρώπη, καθώς οι αφίξεις στις ιταλικές ακτές τον Μάο αυξήθηκαν δραματικά, ενώ αντίθετα τα ελληνικά νησιά καταγράφηκε νέα βαθιά μείωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας Frontex, περίπου 19.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία τον Μάιο, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, οι αφίξεις στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση 60% σε σχέση με τον Απρίλιο, με μόλις 1.500 ανθρώπους να φτάνουν παράτυπα στο έδαφος της χώρας μας. Πρόκειται για δραματική αλλαγή εικόνας σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, όταν πολλές φορές καταγράφονταν περισσότερες από 4.000 αφίξεις σε διάστημα 24 ωρών.

Τα στοιχεία της Frontex καταδεικνύουν ότι ο Μάιος ήταν ο δεύτερος συναπτός μήνας που οι εισροές στην Ιταλία υπερέβησαν τις αντίστοιχες στην Ελλάδα, με τον εκτελεστικό διευθυντή Φαμπρίς Λεγκέρι να σημειώνει μάλιστα ότι πλέον η υπηρεσία μπορεί να μεταθέσει στην διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου μέρος των συνοριοφυλάκων και του υλικού που αυτή τη στιγμή έχει στην Ελλάδα.Η Frontex αποδίδει την απότομη μείωση των εισροών στα ελληνικά νησιά σε σειρά παραγόντων, όπως η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο και το κλείσιμο τον συνόρων από την ΠΓΔΜ.

Οι περισσότεροι αφιχθέντες στην Ελλάδα είναι Σύροι και Αφγανοί, ενώ αντίθετα στην Ιταλία φτάνουν κυρίως άτομα από χώρες της βόρειας και υποσαχάριας Αφρικής.

Η αναθέρμανση της επικίνδυνης διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου όμως έχει συνοδευτεί και από σειρά νέων τραγωδιών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα νερά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη σε διάστημα περίπου μόλις 10 ημερών στα τέλη Μαΐου.

Η Frontex από την πλευρά δεν δίνει συγκεκριμένο απολογισμό, όμως επισημαίνει ότι «εκατοντάδες» άνθρωποι πνίγηκαν ανοιχτά της Λιβύης. Τονίζει ακόμα ότι το επταήμερο μεταξύ 20 και 27 Μαΐου σημειώθηκε ο μεγαλύτερος εβδομαδιαίος αριθμός διασώσεων για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, περίπου 13.000.

Πηγή: http://www.skai.gr