Εκκενώθηκε σήμερα η ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κουτσόχερο, καθώς από το πρωί και σε ήρεμο κλίμα μεταφέρθηκαν σταδιακά 140 Σύροι πρόσφυγες, κατόπιν συμφωνίας με το τοπικό Συντονιστικό, στη νέα προσωρινή δομή φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στο Κυψελοχώρι. Εκεί θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση της δομής στο Κουτσόχερο, όπου θα τοποθετηθούν 200 κλιματιζόμενοι οικίσκοι.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που υπολογίζεται να διαρκέσουν δύο μήνες, οι Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στο Κουτσόχερο βάσει συμφωνίας που έχει επέλθει μεταξύ των ιδίων και του τοπικού Συντονιστικού, καθώς η συγκεκριμένη δομή προορίζεται για φιλοξενία αμιγώς Σύρων προσφύγων.

Όσον αφορά στους Αφγανούς μετανάστες που στην τελευταία καταμέτρηση λίγο πριν ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού ανέρχονταν στους 420, εν τέλει μετά την άρνησή τους να μεταφερθούν στο Κυψελοχώρι ή να παραμείνουν αυτοί που είχαν αρχικώς μεταφερθεί, αποχώρησαν σταδιακά προς κατευθύνσεις της επιλογής τους.

Υπενθυμίζεται ότι έχει υπογραφεί τον Μάιο «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, βάσει του οποίου είχε συμφωνηθεί η κατασκευή αρχικά ενός χώρου φιλοξενίας προσφύγων (Σύρων) στον χώρο του «Στρατοπέδου Ευθυμιοπούλου», στην περιοχή Κουτσόχερου νομού Λάρισας, από την Ερυθρά Ημισέληνο Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το ως άνω κέντρο φιλοξενίας θα δύναται με την ολοκλήρωση του να φιλοξενήσει σε προκατασκευασμένους οικίσκους έως 1.700 πρόσφυγες. Επίσης, θα διαθέτει χώρους ιατρικών εξετάσεων, παιδότοπους και χώρους για το διοικητικό προσωπικό.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να μπει εργολάβος στη δομή του Κουτσοχέρου και να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες εργασίες.

Πηγή: http://www.skai.gr