Σε συμφωνία για τη σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ήλθαν, μετά από μήνες διαβουλεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Κομισιόν, μολονότι τα κράτη-μέλη διατηρούν τον καθημερινό έλεγχο των συνόρων τους, η νέα υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που θα ταυτοποιεί κατά μήκος των μεθορίων.

Δεν αποσαφηνίζεται αν η παρέμβαση της νέας Συνοριοφυλακής θα προϋποθέτει την έγκριση του εκάστοτε κράτους-μέλους, ή εάν η σχετική απόφαση θα μπορεί να ληφθεί ερήμην, με κριτήριο την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο για τη νέα υπηρεσία είχε δει το φως για πρώτη φορά την περίοδο των ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Από αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη χειρίζεται την προστασία των συνόρων της ως μία κοινή αποστολή αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται πως η σύσταση της νέας υπηρεσίας θα διασφαλίσει την «ισχυρή και κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων», στα οποία περιλαμβάνονται τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Στη δική του ανακοίνωση, το Συμβούλιο σημειώνει πως πρώτος στόχος της νέας δύναμης θα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων με κοινή ευθύνη όλων των εταίρων, κυρίως με γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και για την προστασία της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στην Ε.Ε.

Η νέα δύναμη αναμένεται να μπει σε υπηρεσία μέσα στο καλοκαίρι.

Θα οικοδομηθεί πάνω στις έως τώρα δυνατότητες της Frontex και θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί προσωπικό και εξοπλισμό από ένα απόθεμα που θα παρέχουν συλλογικά τα κράτη-μέλη.

Πηγή: http://www.skai.gr