Σταδιακή αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά από την Τουρκία

Οι αυξητικές τάσεις στις ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις τελευταίες πέντε μέρες, μαζί με τις πληροφορίες για συγκέντρωση προσφυγικών πληθυσμών, κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης, ανησυχούν τις τοπικές κοινωνίες των ελληνικών νησιών και τις αρχές. 

Τις τελευταίες πέντε μέρες στη Λέσβο πέρασαν 160 άτομα. Βάρκες, για πρώτη φορά μετά από μήνες, έφτασαν στις ακτές της Κρατήγου, νότια της Μυτιλήνης, και στη Συκαμνιά στα βόρεια του νησιού. 
Την ίδια ώρα εκρηκτική είναι η κατάσταση στο hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ όπου ζουν 3.270 άτομα, περιμένοντας να λάβουν απαντήσεις σχετικά με το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει και στη συνέχεια να κινηθούν προς την άλλη Ελλάδα.Το ίδιο και στη Σάμο, τις τελευταίες πέντε μέρες πέρασαν 64 άτομα. Στη Σάμο εγκλωβισμένοι, σήμερα, ζουν 954 πρόσφυγες και μετανάστες. 

Αντίθετα, στη Χίο δεν παρατηρούνται νέες ροές προσφύγων αφού τις τελευταίες πέντε μέρες πέρασαν δυο μόλις άτομα. Συνολικά στη Χίο, στο hotspot της ΒΙΑΛ και τους ανοικτούς καταυλισμούς της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ, ζουν 2.403 άτομα. 

Χτες το πρωί, σε νέο αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί προς το Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του Χαλκειούς εμποδίζοντας τη μεταφορά κοντέϊνερ από την Αστυνομία στο Κέντρο, προκειμένου να εγκατασταθούν σε αυτά οι υπηρεσίες ασύλου.

Επίσης, στη Χίο είναι σε εξέλιξη για τρίτη εβδομάδα, απεργία πείνας 18 προσφύγων στο χώρο της Σούδας με κύριο αίτημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες αιτήσεων ασύλου. 

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου έχουν καταμετρηθεί ως την Τρίτη 31 Μαΐου ζουν, 6.627 άτομα. 

Στην Τουρκία από την άλλη μεριά, πληροφορίες από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν χαλαρώσει τους ελέγχους στη μετακίνηση προσφύγων από το εσωτερικό της χώρας, προς τα παράλια. 

Το Σαββατοκύριακο, οι πληροφορίες αυτές ανέφεραν πως από λεωφορεία αποβιβάζονταν πρόσφυγες κυρίως από το Ιράκ, στην πλατεία με το τζαμί, στη συνοικία του Μπασμανέ της Σμύρνης.Επίσης, στα παλιά ξενοδοχεία στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του Μπασμανέ επανεμφανίσθηκε μεγάλος αριθμός μεταναστών καθώς και «βαποράκια» μεταφορέων.

Πάντως, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ανέφεραν αυξήσεις συλλήψεων μεταναστών και προσφύγων που αναχωρούσαν από τις τουρκικές ακτές για τα νησιά. 

Ενώ σαφείς είναι οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Ερντογάν από τον αντιπολιτευόμενο τύπο σχετικά με τη χρησιμοποίηση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά ως μέσο πίεσης προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να δεχθούν τους όρους του, σχετικά με την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.πηγη ZOUGLA.GR EmoticonEmoticon