ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Να μην κρατούνται μετανάστες επειδή εισήλθαν παράνομα στη Σένγκεν

Να επιστρέφουν στη χώρα από την οποία εισήλθαν, έκρινε το ευρωπαικό δικαστήριο.Μετανάστες από μη χώρα-μέλος της ΕΕ δεν μπορούν να τίθενται υπό κράτηση απλά και μόνο επειδή εισήλθαν παράνομα στη ζώνη Σένγκεν, έκρινε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα σε μία χώρα θα πρέπει να επιστρέφουν στην χώρα από την οποία εισήλθαν. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα χωρών εντός της ζώνης Σένγκεν, καθώς και όταν φεύγουν από αυτή. 

Ωστόσο, το δικαστήριο ορίζει ότι οι μετανάστες μπορούν να τεθούν υπό κράτηση εάν δεν τηρήσουν τους κανόνες της απέλασής τους, εάν με το να αφεθούν ελεύθεροι θεωρείται ότι υπονομεύεται η διαδικασία της απέλασης (δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος να διαφύγουν), ή εάν καταδικαστούν για κάποιο άλλο αδίκημα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, η απόφαση μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία που προσπαθούν να αποτρέψουν πρόσφυγες να διασχίσουν τη Σήραγγα της Μάγχης. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά την υπόθεση μιας γυναίκας από την Γκάνα, την οποία γάλλοι αστυνομικοί έπιασαν να προσπαθεί να εισέλθει στη Σήραγγα, χρησιμοποιώντας ψεύτικο βελγικό διαβατήριο. Η Σελίνα Άφουμ τέθηκε υπό κράτηση επειδή εισήλθε παράνομα σε γαλλικό έδαφος. Η ίδια προσέφυγε στο δικαστήριο, καταγγέλλοντας την κράτησή της ως παράνομη.

Με την απόφασή της, το Δικαστήριο τη δικαιώνει.

Σύμφωνα με την Οδηγία Επαναπροώθησης, μετανάστης από μη χώρα της ΕΕ που εισέρχεται παράνομα στη ζώνη Σένγκεν θα λαμβάνει προειδοποίηση να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών εθελοντικά. Μετά από αυτό το διάστημα, κατά την απέλαση δεν θα πρέπει να γίνεται υπερβολική χρήση βίας ή να θέτει τη ζωή του πρόσφυγα ή μετανάστη σε κίνδυνο.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι η Οδηγία «εμποδίζει πολίτη μη κράτους μέλους της ΕΕ, ο οποίος δεν έχει υποβληθεί στην διαδικασία επαναπροώθησης να φυλακίζεται μόνο επειδή εισήλθε παράνομα στο έδαφος ενός κράτους μέλους από εσωτερικό σύνορο της ζώνης Σένγκεν» ανέφερε το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο. πηγή Το Βήμα.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου