Το φαινόμενο της "άλωσης" της Ειδομένης από τις ΜΚΟ και την υποκατάσταση των δημόσιων κοινωνικών δομών παροχής υπηρεσιών από αυτές, τρέχει να 
προλάβει το υπουργείο δημόσιας τάξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, προωθείται σχέδιο για την χαρτογράφηση, έγκριση και πιστοποίηση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, ούτως ώστε αφενός το Κράτος να ξέρει με ποιους έχει να κάνει, αφετέρου να γνωρίζει  το τομέα ειδίκευσης καθεμιάς από αυτές.

Θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα σε μια ακόμα δήλωση αποτυχίας της πολιτικής που ασκεί, ο κ. Τόσκας είχε αποφανθεί πως "ο ρόλος των ΜΚΟ πρέπει να είναι υποστηρικτικός, δεν πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο, αλλά να έχουν τον δεύτερο ρόλο κι αυτό θα γίνεται από εδώ και πέρα στις οργανωμένες δομές. Μόνο στις διαλυμένες χώρες, π.χ. Συρία και Ιράκ, το κράτος έχει δευτερεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων". 

Για την κατάρτιση του νέου σχεδίου, σημαντικές ήταν όπως περιγράφονται οι τελευταίες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους του γενικού γραμματέα για το μεταναστευτικό Τζανέτου Φιλιππάκου, ο οποίος αποτύπωσε την ευρωπαϊκή εμπειρία, προκειμένου να μεταλαμπαδευτεί προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα.