Ξεκίνησε, λίγο πριν από τις 07:30, η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στο γνωστό βενζινάδικο στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Aθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν από το πρωί στην περιοχή προκειμένου να συνοδεύσουν πρόσφυγες και μετανάστες στα πούλμαν που θα τους μεταφέρουν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 300 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας.


Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, για τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, στον συγκεκριμένο άτυπο καταυλισμό βρίσκονται 1.828 άτομα.
Η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο, με επίκεντρο το άλλο βενζινάδικο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, όπου διαμένουν -σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία- 1.109 πρόσφυγες και μετανάστες και το ξενοδοχείο στη στροφή για Ευζώνους (827 άτομα).

Σημειώνεται ότι εντός του άτυπου καταυλισμού βρίσκονται μόνο αστυνομικοί, οι οποίοι ενημερώνουν τους πρόσφυγες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί για τα ΜΜΕ (άδεια δόθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ).

Από την πρώτη στιγμή εκκένωσης της Ειδομένης είχαν γίνει γνωστά τα σχέδια απομάκρυνσης προσφύγων και μεταναστών και από τους τρεις άτυπους καταυλισμούς (τα δύο βενζινάδικα και το ξενοδοχείο) στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η μεταφοράς τους σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, όπου θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα αίτησης χορήγησης ασύλου και μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού στην Ειδομένη ξεκίνησε στις 24 Μαΐου και ολοκληρώθηκε δύο 24ωρα αργότερα, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να αναζητήσουν καταφύγιο -κυρίως- στους κοντινούς άτυπους καταυλισμούς.

πηγη zougla.gr