Την έκθεσή του για το μεταναστευτικό ζήτημα στα Βαλκάνια έδωσε στη δημοσιότητα ο Frontex. Μέσα από μια ανάλυση σαράντα σελίδων για τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού και τα όσα συνέβησαν μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ο Frontex φθάνει στο συμπέρασμα ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης ήταν το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής.

Το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό από την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας σε ό,τι αφορά την άμεση μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Όταν μετά τις 19 Φεβρουαρίου οι αρχές της ΠΓΔΜ εφήρμοσαν αυστηρότερους κανόνες για την είσοδο από την Ελλάδα, μειώθηκε ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία», αναφέρεται στην ανάλυση του Frontex, ενώ επισημαίνεται και ο ρόλος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου. «Τα δύο αυτά μέτρα πιθανότατα απέτρεψαν περαιτέρω ομάδες μεταναστών να εγκαταλείψουν την Τουρκία», εκτιμά ο οργανσιμός και περιγράφει ως δευτερεύοντα τον ρόλο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Σημειώνει, τέλος, ότι η προσφυγική κρίση ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων της με κύρια την απουσία οργανωμένων ομάδων φύλαξης.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση στα αγγλικά




 πηγή  efsyn.gr