Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε το δικό του «πράσινο φως» στην πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (European Border and Coast Guard – EBCG), του διαδόχου του Frontex που σκοπό θα έχει να ενισχύσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και να αποτρέψει ένα χάος ανάλογο αυτού που έλαβε χώρα εξαιτίας των μαζικών ροών προσφύγων του περασμένου έτους.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα μπορεί πλέον να πραγματοποιεί, έπειτα από απόφαση των κρατών – μελών της ΕΕ δηλαδή του Συμβουλίου, επεμβάσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης. Η λήψη της σχετικής απόφασης από τα κράτη – μέλη ήταν η σπουδαιότερη αλλαγή στην αρχική πρόταση της Κομισιόν πριν από ένα εξάμηνο. Η νέα πρόνοια ικανοποιεί εμφανώς και την Αθήνα, που είχε εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο απώλειας κυριαρχίας.
Η Επιτροπή ήθελε να μπορεί εκείνη να αποφασίζει πότε θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μία τέτοια επέμβαση. Σημειώνεται ότι τη σημασία του ρόλου των κρατών – μελών ανέδειξε, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όχι μόνο το Συμβούλιο αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
πηγη  thrakinea.gr