Την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του δημοψηφίσματος για την ποσόστωση των μεταναστών κήρυξε την Τρίτη ο Ούγγρος πρόεδρος Γιάνος Άντερ.

Οι κάλπες θα στηθούν στις 2 Οκτωβρίου, ωστόσο επί της ουσίας η εκστρατεία έχει ξεκινήσει νωρίτερα, με την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν να αγοράζει διαφημιστικό χώρο, προωθώντας το σύνθημα «Να στείλουμε ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες».

Μείζων στόχος του Όρμπαν είναι μια νωπή λαϊκή εντολή εν όψει διαπραγματεύσεων για την ποσόστωση.

«Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της ουγγρικής κυβέρνησης ήταν ότι ο λαούς πρέπει να ακουστεί. Ήδη από τότε μιλούσαν για το δημοψήφισμα εδώ στην Ουγγαρία, λέγοντας πως αυτό που επιδιώκουν είναι να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, λέγοντας πως αυτό είναι που θέλουν οι Ούγγροι πολίτες», δήλωσε στο euronews η πολιτική αναλύτρια Έντιτ Γκουτ.

Αμφίβολη παραμένει η εγκυρότητα του δημοψηφίσματος, καθώς οι Ούγγροι καταγράφουν χαμηλά ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες.

Η κυβέρνηση Όρμπαν είχε τηρήσει σκληρή στάση το περασμένο καλοκαίρι, κλείνοντας τα σύνορά της με τη Σερβία και κλείνοντας ουσιαστικά τη λεγόμενη Βαλκανική Οδό.

Από τη Βουδαπέστη, η ανταποκρίτρια του euronews Αντρέα Χαγιάγκος μεταδίδει:

«Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, εκτός του κυβερνώντος Φιντές και των συμμάχων του, πιθανότατα και το ακροδεξιό Γιόμπικ θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να πουν “όχι” στις Βρυξέλλες. Από την άλλη, τα αριστερά κόμματα αναμένεται να υποστηρίξουν το _“ναι”_».

Πηγη alexpoli.gr