Τουλάχιστον 38 ύποπτοι διακινητές μεταναστών  συνελήφθησαν στην Ιταλία, καθώς  πιστεύεται ότι ανήκουν σε ένα διεθνές δίκτυο διακίνησης και εμπορίας ανθρώπινων οργάνων. 


  Σύμφωνα με την La Repubblica , οι διακινητές πουλούσαν τα όργανα προσφύγων και μεταναστών που δεν είχαν καταφέρει να επιβιώσουν στο ταξίδι τους προς την Ιταλία.  

 Το πιο σοκαριστικό είναι όμως ότι οι διακινητές σκότωναν όσους δεν είχαν να καταβάλουν τα συμφωνημένα χρήματα και στη συνέχεια αφαιρούσαν τα όργανα των θυμάτων, ακόμη και παιδιών,  πουλώντας τα μέχρι και 15 χιλιάδες δολάρια.  

 Ένας από αυτούς, ο Νουρεντίν Βεχαραμπί Άτα, που συνελήφθη αυτό το έτος για διακίνηση και καταδικάστηκε, μίλησε για τις απάνθρωπες μεθόδους, λέγοντας ότι αποφάσισε  να συνεργαστεί με το δικαστικό σύστημα, διότι "υπήρξαν πάρα πολλοί θάνατοι, στη  Λαμπεντούσα τον Οκτώβριο του 2013 ... και πάρα πολλοί άλλοι".

 Ο Άτα αναφερόταν στο ναυάγιο, στο οποίο  359 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.   Το εγκληματικό δίκτυο είχε την οικονομική έδρα του σε ένα κατάστημα αρωμάτων κοντά στο σταθμό Termini της Ρώμης. Η αστυνομία κατάφερε να παρακολουθήσει την ροή χρημάτων και να κατασχέσει  526.000 ευρώ και  25.000 δολάρια σε μετρητά τον περασμένο μήνα, μαζί με τα έγγραφα από εκατοντάδες τραπεζικούς λογαριασμούς.   

Πολλοί μετανάστες κάνουν το ταξίδι στην Ιταλία από τη θάλασσα, σύμφωνα με την La Repubblica. Εκείνοι με περισσότερα μετρητά αποφεύγουν να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο μέσα σε άθλιες βάρκες, αγοράζοντας πλαστά πιστοποιητικά γάμου για  10.000 ή δολάρια. Μόλις φτάσουν στην Ιταλία, οι νεοαφιχθέντες μετανάστες δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις από τα μέλη της οικογένειάς τους, που τους στέλνουν επιπλέον χρήματα, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν ως τους τελικούς προορισμούς τους. 

Πηγή:www.lifo.gr