Μετά τη δεκαετή θητεία στον τακτικό στρατό του Λιβάνου, ο 43χρονος Albert Kayal προσελήφθη το 2007 στο Ιράκ από ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία. Εκπαιδεύτηκε από Αμερικανούς σε θέματα όπως 

η ασφαλής μετακίνηση χερσαίων δυνάμεων και η αντιμετώπιση ένοπλων επιθέσεων από αντάρτες και ανέλαβε επικεφαλής ομάδας που εκτελούσε επιχειρήσεις στη Μοσούλη και τη Φαλούτζα. Από το φθινόπωρο του 2015 ωστόσο, κρατείται στην Β΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού κατηγορούμενος για διακίνηση μεταναστών.
 
Συνελήφθη μαζί με 45 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ μέσα σε ιστιοπλοϊκό σκάφος, που είχε ξεκινήσει από την Μαρμαρίδα της Τουρκίας με προορισμό τη Ρόδο. Δύο από τους διακινούμενους τον υπέδειξαν ως τον κυβερνήτη του σκάφους και πλέον κινδυνεύει με 25ετή κάθειρξη για διακίνηση παράτυπων μεταναστών.
 
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και θεωρεί ότι οι Σύροι πρόσφυγες τον υπέδειξαν ως τον κυβερνήτη επειδή ήταν ο μόνος χριστιανός μεταξύ των επιβατών του ιστιοφόρου.
 
Ο Kayal κατάγεται από το χωριό Ελ Μίνα του Λιβάνου και την περίοδο 1993 – 2003 ήταν στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του. Αποστρατεύτηκε λόγω προβλημάτων υγείας και τον Σεπτέμβριο του 2007 προσελήφθη από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας American – Iraqi Solutions Group Company.
  Πηγή:bloko.gr