Την Τετάρτη ο εισηγητής του ΕΚ για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής Άρτις Πάμπρικς (ΕΛΚ, Λετονία), απάντησε σε απευθείας σύνδεση στο Facebook, σε ερωτήσεις των φίλων του ΕΚ. Την ίδια ημέρα η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε τη δημιουργία του ενιαίου φορέα, που σκοπό έχει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποκατάσταση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν.



1,83 εκατομμύρια άνθρωποι διέσχισαν το 2015, τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι φίλοι του ΕΚ στο Facebook, ρώτησαν πώς η νέα αυτή αρχή, της οποίας μέρος είναι και η Frontex, μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη στη διαχείριση των συνόρων τους.

"Αν κάποια χώρα δέχεται πίεση, είτε εξαιτίας αυξημένων μεταναστευτικών ροών είτε λόγω εισροών τρομοκρατών και εγκληματιών (...), η χώρα αυτή μπορεί να απευθυνθεί σε άλλα κράτη μέλη και τα τους ζητήσει βοήθεια. Μέσα στις επόμενες 5 με 7 μέρες, θα μπορεί να δεχτεί βοήθεια, η οποία συμπεριλαμβάνει 1.500 συνοριοφύλακες με τον τεχνικό τους εξοπλισμό. Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκές Ένωσης που θα γίνει κάτι τέτοιο", είπε ο Άρτις Πάμπρικς.

Ο ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι η νέα υπηρεσία θα βοηθάει μόνο τα κράτη μέλη και δεν θα αντικαθιστά οποιεσδήποτε πολιτικές αποφάσεις. "Δεν υπάρχουν ανησυχίες για την κυριαρχία τους ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Κανένας δεν καταργεί τη δυνατότητα μιας χώρας να υπερασπιστεί (...) τα σύνορά της", είπε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους νέους κανόνες για να αναλάβουν συλλογική δράση τα κ-μ της ΕΕ, πρέπει μια χώρα να μην είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορά της και να ταυτόχρονα να είναι απρόθυμη να δεχτεί οποιαδήποτε βοήθεια. Ο κ. Πάμπρικς είπε ότι σε αυτή την περίπτωση, η εν λόγω χώρα υπονομεύει την ασφάλεια των υπολοίπων κρατών μελών και αυτό θα είναι και ο λόγος για την προσωρινή εγκατάσταση ελέγχων στα σύνορά της.

Προκειμένου, η πρόταση να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει πρώτα να ψηφιστεί από το Συμβούλιο.