Στα «μαλακά» έπεσε στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 22χρονος Τούρκος που κατηγορούνταν για την μεταφορά δύο Σύρων από τα γειτονικά παράλια στην Ψέριμο το περασμένο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, ο 22χρονος αλλοδαπός είχε συλληφθεί από λιμενικούς, στις 12 Αυγούστου 2015 ανοικτά της Ψερίμου να μεταφέρει με ένα τζετ σκι δύο Σύρους πρόσφυγες.
Μάλιστα το ταχύπλοο σκάφος που οδηγούσε – σύμφωνα με το κατηγορητήριο- εξαιτίας των ελιγμών που έκανε βυθίστηκε και οι δύο αλλοδαποί βρέθηκαν στη θάλασσα και περισυλλέγησαν από μία θαλαμηγό με τουρίστες που βρισκόταν στην περιοχή.



Σε βάρος του 22χρονου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για παράνομη μεταφορά στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών εκ κερδοσκοπίας, έκθεση και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Η δίκη του 22χρονου έγινε τη περασμένη Παρασκευή 8 Ιουλίου και το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου υπεράσπιση τον απάλλαξε από την κατηγορία της έκθεσης και τον έκρινε ένοχο για τις άλλες δύο κατηγορίες χωρίς την επιβαρυντική διάταξη του νόμου και με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών, επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης δύο ετών και επτά μηνών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Αθώοι για τη μεταφορά στο Καστελλόριζο

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου ένας 23χρονο Σύρος και ένας 22χρονος Τούρκος που κατηγορούνταν για την μεταφορά 29 προσφύγων και μεταναστών στο Καστελλόριζο.
Πιο συγκεκριμένα στις 10 Δεκεμβρίου 2015 το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εντόπισε και διέσωσε 29 αλλοδαπούς πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στην νήσο Στρογγύλη στο Καστελλόριζο και συνέλαβε επίσης δύο αλλοδαπούς κατηγορούμενους ως επίσης διακινητές τους.

Συγκεκριμένα, το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε μετά από ενημέρωση που είχε, ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει σημαντικό αριθμό ατόμων στη νήσο Στρογγυλή και το ακινητοποίησε με τη χρήση φωτεινών σημάτων.
Οι δύο αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 22 και 23 χρονών συνελήφθησαν, ενώ περισυνελέγησαν οι 29 αλλοδαποί πρόσφυγες οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Καστελλορίζου συνελήφθησαν καθώς στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Από το Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης που διενήργησε την προανάκριση κατασχέθηκε το σκάφος με το οποίο έγινε η μεταφορά.

Σε βάρος των δύο αλλοδαπών ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και μετά τις απολογίες τους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.
Την περασμένη Παρασκευή έγινε η δίκη τους στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου και αθωώθηκαν για την μεταφορά και κρίθηκαν ένοχοι για την παράνομη είσοδο στη χώρα με ελαφρυντικό. Οι δύο αλλοδαποί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 3 μηνών με αναστολή.

Μετέφεραν 62 άτομα στην Καλόλιμνο

Αθώοι για την μεταφορά 62 προσφύγων και ένοχοι για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας κρίθηκαν την περασμένη Παρασκευή 8 Ιουλίου από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου δύο Σύροι και ένας Ιρακινός οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο ανοικτά της Καλολίμνου κοντά στην Κάλυμνο.

Το δικαστήριο επέβαλλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή σε κάθε έναν από τους τρεις κατηγορούμενους (τους αναγνώρισε και ελαφρυντικό) και έτσι αφήνονται ελεύθεροι.
Οι τρεις άνδρες ηλικίας 38, 34 και 24 ετών, είχαν συλληφθεί στην Κάλυμνο τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου διότι είχαν μεταφέρει και αποβιβάσει στην Καλόλιμνο, 62 μετανάστες και πρόσφυγες επίσης οποίους μετέφεραν από τα απέναντι παράλια.
Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά επίσης Καλολίμνου, ιστιοφόρο σκάφος με τους τρεις κατηγορούμενους επιβαίνοντες, οι οποίοι είχαν νωρίτερα αποβιβάσει στη Καλόλιμνο σημαντικό αριθμό αλλοδαπών.

Το ιστιοφόρο ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι δύο Σύριοι και ο Ιρακινός, ενώ στη συνέχεια και υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή από τη Καλόλιμνο των 62 παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι επίσης Καλύμνου, συνελήφθησαν επίσης διότι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.
Από το Λιμεναρχείο Καλύμνου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο.

Αφέθηκε ελεύθερος
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 28χρονος Σύρος που κατηγορείται για την μεταφορά 23 μεταναστών πέρυσι το καλοκαίρι στη Σύμη.
Η δίκη του 28χρονου είχε προσδιοριστεί να γίνει στις 8 Ιουλίου ωστόσο λόγω ωραρίου αναβλήθηκε για τις 20 Μαρτίου 2017.

Όμως ο συνήγορος υπεράσπισης του 28χρονου, ζήτησε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του πελάτη του, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 1000 ευρώ.
Ο 28χρονος Σύρος είχε συλληφθεί στις 11 το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου 2015 στη Σύμη.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και συντονισμένης επιχείρησης, δια ξηράς με περιπολικό όχημα Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και δια θαλάσσης με περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και τη συνδρομή σκάφους δύναμης FRONTEX, εντοπίστηκε προσαραγμένο στη θαλάσσια περιοχή "ΤΟΛΗ" της Σύμης, ξύλινο σκάφος ονόματι "MY WAY" σημαίας Τουρκίας, ενώ ικανός αριθμός αλλοδαπών είχε αποβιβαστεί σε βραχώδες δύσβατο σημείο της περιοχής.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, περισυνελέγησαν με ασφάλεια είκοσι τρεις (23) παράτυπα εισελθόντες αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και ένας 28χρονος αλλοδαπός, φερόμενος ως διακινητής, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σύμης συνελήφθησαν, ενώ το "MY WAY", κατά την αποκόλληση, παρουσίασε έντονη εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να βυθιστεί.  Πηγή zougla.gr