Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Sirocco» είχε ως στόχο την πάταξη κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων/μεταναστών κατά μήκος του «βαλκανικού διαδρόμου» και πήραν μέρος οι αρχές ασφαλείας 10 κρατών της διαδρομής και της Europol, πλην της Ελλάδας. Η συγκομιδή ήταν μάλλον πενιχρή, σε σχέση με την έκταση του φαινομένου, καθώς συνελήφθησαν κατά μήκος του, 39 διακινητές και ανακαλύφθηκαν κρυμμένοι σε δάση και παραπήγματα, 580 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τέσσερις μήνες μετά το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου», ο αριθμός αυτών που τον διασχίζουν αυξάνεται εκ νέου, αυτή τη φορά όχι «δωρεάν», όπως γινόταν προτού κλείσουν τα σύνορα και τοποθετηθούν φράχτες, αλλά με την καταβολή υπέρογκων ποσών στις οργανωμένες συμμορίες που δραστηριοποιούνται, συνεργαζόμενες άψογα μεταξύ τους, στον άξονα Αιγαίο-Κεντρική Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μόνο στη Σερβία εξακολουθούν να φθάνουν περισσότεροι από 300 πρόσφυγες ημερησίως, κυρίως μέσω Βουλγαρίας (55%) και ΠΓΔΜ (45%), ενώ, όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση, η κατάσταση στη μεθόριο Ουγγαρίας και Σερβίας λόγω συρροής ανθρώπων είναι από «πολύ δύσκολη» έως «εκρηκτική». Οι διακινητές μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας, ενώ χρησιμοποιούν ως πύλη εξόδου από τη χώρα μας και την Αλβανία.

Πριν από λίγες μέρες, η ελληνική αστυνομία εντόπισε στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης λεωφορείο με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, φορτωμένο με 87 Σύρους πρόσφυγες και συνέλαβε μαζί με τον Ελληνα οδηγό, τρεις Σύρους και έναν Ιρακινό διακινητή. Οι πρόσφυγες είχαν πληρώσει 5.000 δολάρια έκαστος για τη μεταφορά τους σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, ενώ όπως έγραψε η «Κ» στα τέλη Ιουνίου, οι βουλγαρικές αρχές στον Προμαχώνα ακινητοποίησαν και ανάγκασαν να επιστρέψει πίσω ελληνική εμπορική αμαξοστοιχία γιατί από τα σφραγισμένα βαγόνια ακούγονταν ανθρώπινες φωνές. Συλλήψεις διακινητών γίνονται σχεδόν καθημερινά στη μεθόριο με ΠΓΔΜ και Βουλγαρία, όπως επίσης και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο όπου τώρα με την πτώση της στάθμης των νερών του ποταμού, οι διακινητές επιχειρούν να περάσουν Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς, κ.ά. στην Ελλάδα.

Οι μεταφορές από Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία καταλήγουν στην «κοίτη» του «βαλκανικού διαδρόμου» και μέσω Ουγγαρίας ή και Κροατίας φτάνουν στην Αυστρία και τη Γερμανία. Το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Βελιγράδι έκλεισε, καθώς, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ιβάν Λάλιτς, καταφθάνει ημερησίως υπερδιπλάσιος αριθμός των 300 που μπορεί να εξυπηρετήσει και η Κροατία υψώνει φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία στο ύψος της σερβικής πόλης Σομπόρ, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 700 πρόσφυγες. Το θερμόμετρο ανεβαίνει και πάλι στη σερβοουγγρική μεθόριο. Οι ουγγρικές αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας λόγω αυξημένης πίεσης από χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη «νεκρή ζώνη» όπου καταφθάνουν μέσω Σερβίας. Τα μέσα ενημέρωσης του Βελιγραδίου κάνουν λόγο για επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων από την ουγγρική αστυνομία, που τις νύχτες ανοίγει η ίδια τρύπες στον φράχτη που ύψωσε η ουγγρική κυβέρνηση και στέλνει πίσω κατά εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντιδρώντας στα μέτρα στα σύνορα που έλαβε η ουγγρική κυβέρνηση (ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Ορμπαν εξήγγειλε και δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό), ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε πως «αυτά είναι παιδικά παιχνίδια και αν ήταν να ασχοληθώ με τέτοια, δεν θα φαινόμουν σοβαρός ούτε στα δικά μου μάτια»...

Πηγή:kathimerini.gr