Ομάδα «αλληλέγγυων» φέρεται να υποκίνησε την εξέγερση των μεταναστών στο hotspot της Λέρου προχθές το απόγευμα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια και καταστροφές στα κοντέινερ όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες της εγκατάστασης.

Και χθες το πρωί περίπου 40 μετανάστες απέκλεισαν την είσοδο στους εργαζομένους στη ναυτική βάση και στο ψυχιατρείο του νησιού, καθώς ο δρόμος περνά από την είσοδο του hotspot. Ωστόσο, δύο ώρες μετά, η «κατάληψη» έληξε με την παρέμβαση των ΜΑΤ που έφτασαν στη Λέρο από την Κω.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ομάδα μεταναστών, περίπου 30-40 άτομα από τα συνολικά 650 που παραμένουν στην εγκατάσταση, επιτέθηκαν στους έξι αστυνομικούς που είχαν βάρδια νωρίς το απόγευμα αλλά και στους διοικητικούς υπαλλήλους της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Σύμφωνα με πηγές από το νησί, ομάδα «αλληλέγγυων» συμβούλευσε τους μετανάστες να κάνουν φασαρία και να απαιτήσουν να φύγουν από το νησί. Νωρίτερα είχε φθάσει στο νησί κλιμάκιο για να πραγματοποιήσει εμβολιασμούς, οπότε η παρουσία «επισήμων» θεωρήθηκε ευκαιρία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι η αστυνομία της Λέρου έχει κάνει ονομαστική καταγγελία στην Εισαγγελία για συγκεκριμένα άτομα, Eλληνες που επανειλημμένως υποδαυλίζουν εντάσεις στο hotspot. Χθες, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου ζήτησε την άμεση εκκένωση του hotspot.

Εξάλλου, εδώ και τρεις ημέρες, 20 Σύροι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, οι οποίοι έφυγαν από το camp στη Δράμα, έχουν κατασκηνώσει μπροστά στα γραφεία της ΜΚΟ Praksis, ζητώντας να τοποθετηθούν σε διαμερίσματα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον δικαιούχοι θέσεων σε διαμερίσματα είναι μόνο όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα relocation (μετεγκατάστασης).
Πηγή: kathimerini.gr