Ξεπέρασαν τους 10.000 οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου – Σχέδιο για μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα

Αύξηση σε ποσοστό 76% παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές στο Ανατολικό Αιγαίο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από αυτό.

Παρόλο που ο αριθμός των αφίξεων απέχει πολύ από αυτόν που προηγήθηκε της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, είναι έκδηλη η ανησυχία στα νησιά για πιθανή νέα «έκρηξη» ανεξέλεγκτων ροών σε περίπτωση που η συμφωνία ναυαγήσει. 

Σύμφωνα με την σημερινή συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών οι εγκλωβισμένοιμετανάστες στα νησιά ξεπέρασαν τους 10.000.  Στην Χίο βρίσκονται 2.930 μετανάστες, ενώ καταγράφηκαν 35 νέες αφίξεις. Στην  Λέσβο  έφθασαν από χθες ακόμα 34 άτομα, ενώ στο νησί βρίσκονται συνολικά 4.129 μετανάστες. Στην Σάμο καταγράφηκαν 4 αφίξεις με τους εγκλωβισμένους μετανάστες να είναι 1.351. Στην Λέρο συνολικά βρίσκονται  673 μετανάστες, στην Κω 927 και στην Κάλυμνο 23, ενώ τις τελευταίες ώρες έφτασαν στο νησί ακόμη 17 μετανάστες. 

Την ίδια ώρα τη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών των οποίων εκκρεμεί η σε δεύτερο βαθμό εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου προκρίνει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την πίεση που υφίστανται εξαιτίας της υπέρβασης πληρότητας των κέντρων υποδοχής. 

Ουσιαστικά σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ενεργοποιεί ένα Plan B, καθώς η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας προβλέπει την παραμονή όσων εισέλθουν στην Ελλάδα ΑΠΌ Τις 20 Μαρτίου και μετά στα κέντρα πρώτης υποδοχής μέχρι την οριστική απόφαση επί της αιτήσεως ασύλου. Πηγη:protothema.gr