Από τους περίπου 50.000 που βρίσκονται στην Ηπειρωτική Ελλάδα μόλις 20.100 έχουν προσέλθει στη διαδικασία καταγραφής 

Χαμένοι στην... προκαταγραφή εμφανίζονται χιλιάδες πρόσφυγεςκαι μετανάστες που υποτίθεται ότι καταμετρώνται σε καθημερινή βάση στις δομές φιλοξενίας. 

Περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική Ελλάδα, βάσει του καταλόγου που δημοσιεύει καθημερινά το Συντονιστικό της κυβέρνησης. 

Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν φτάσει στην Ελλάδα τον Μάρτιο αλλά δεν πρόλαβαν να περάσουν από την Ειδομένη, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος». Για όλους αυτούς ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου μία διαδικασία προκαταγραφής, η οποία εμφανίστηκε ως το πρώτο στάδιο για να μπορέσει κάποιος να καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και να διαμορφωθεί μία καθαρότερη εικόνα για τη σύσταση του πληθυσμού καθώς υπήρχαν πολλά κενά και ασάφειες. Με τα σύνορα κλειστά, η κατάθεση αίτησης ασύλου θεωρείται πλέον ο μοναδικός δρόμος μέσω του οποίου μπορεί κάποιοι από αυτούς βρεθούν στη Βόρεια Ευρώπη. Θα ήταν λοιπόν λογικό στη διαδικασία αυτή να προστρέξουν τουλάχιστον οι 50.000 που «καταμετρώνται» από την κυβέρνηση. 

Τη Δευτέρα η Υπηρεσία Ασύλου ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση για την προκαταγραφή ολοκληρώθηκε, δεν έδωσε όμως στοιχεία για το πόσοι τελικά προσήλθαν στα ειδικά συνεργεία. Το μοναδικό συνολικό στοιχείο είναι ο αριθμός των 20.100 ατόμων που είχαν προκαταγραφεί μέχρι τις 5 Ιουλίου. Το ερώτημα που γεννάται εδώ είναι τι έγιναν οι υπολοιποι 30.000; 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χιλιάδες προσφύγων φαίνεται να μην προσήλθαν να προκαταγραφούν κάτι το οποίο εμμέσως παραδέχεται και η Υπηρεσία Ασύλου που αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Όσοι δεν κατάφεραν να προ-καταγραφούν ακόμα και επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου, μπορούν να το κάνουν, κανονίζοντας το ραντεβού για την καταγραφή, κατά προτίμηση, μέσω Skype». :Πηγη:protothema.gr