Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης για τον κίνδυνο να καταστεί ανενεργός η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για το
μεταναστευτικό.
Ο κ.Κυρίτσης απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Ο δήμαρχος Κω επισημαίνει ότι η Κως έκανε μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στον τουρισμό της, καταφέρνοντας να μειώσει τις απώλειες.
Όπως αναφέρει «θα ήταν καταστροφικό, σε αυτή τη φάση, που εμείς τουλάχιστον συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες, να αντιμετωπίσουμε ξανά ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό ρεύμα».
Ο δήμαρχος Κω, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφέρει μεταξύ άλλων: «τα νησιά μας, που είναι ο πλέον ευαίσθητος εθνικός χώρος, δεν μπορούν να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών, όπως θέλουν κάποιοι. Γιατί αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, που τα σύνορα είναι κλειστά και όλες σχεδόν οι χώρες δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και στα νησιά μας».
Η επιστολή του δημάρχου
 
ΘΕΜΑ : ‘’ Ο Δήμαρχος Κω κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς για τους κινδύνους από μια ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία’’
Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης για τον κίνδυνο να καταστεί ανενεργός η συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία για το μεταναστευτικό, με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Ο Δήμαρχος Κω επισημαίνει ότι η Κως έκανε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στον τουρισμό της, καταφέρνοντας να μειώσει τις απώλειες.
Όπως αναφέρει ‘’θα ήταν καταστροφικό, σε αυτή τη φάση, που εμείς τουλάχιστον συνεχίζουμε την προσπάθεια για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες, να αντιμετωπίσουμε ξανά ένα ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό ρεύμα.’’
Ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς τονίζει ότι:
‘’Θα ήταν τραγικό, η Ελλάδα να εμφανιστεί και πάλι ανέτοιμη. Κυρίως όμως θα ήταν εγκληματικό, να υιοθετηθεί μια παθητική στάση, να αποτελέσει η Ελλάδα το ‘’χρήσιμο ηλίθιο’’.
Η Κως δεν αντέχει να ζήσει ξανά τις ίδιες εικόνες. Η ίδια η χώρα δεν αντέχει να διαχειριστεί νέες μεταναστευτικές ροές.
Τα νησιά μας, που είναι ο πλέον ευαίσθητος εθνικός χώρος, δεν μπορούν να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών, όπως θέλουν κάποιοι.
Γιατί αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή, που τα σύνορα είναι κλειστά και όλες σχεδόν οι χώρες δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και στα νησιά μας.’’
Ο Δήμαρχος Κω καταλήγει στην επιστολή του λέγοντας:
‘’ Η Κως δεν πρόκειται να θυσιαστεί, ως τουριστικός προορισμός, για να ικανοποιηθούν κάποιοι.
Η Ελλάδα οφείλει να είναι έτοιμη απέναντι στο ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, να εγκαταλείψει την παθητική στάση. Να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών ούτε να θυσιάσει τα νησιά και τον τουρισμό της.
Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται μια συνολική αναθεώρηση της έως σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής στο μεταναστευτικό.
Σας ζητώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων παρέμβασης που διαθέτετε, να αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία.’’
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Κω είχε εκφράσει την ανησυχία του για τα προβληματικά σημεία τη συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας αλλά και τους κινδύνους, με επιστολή του προς τον κ. Αβραμόπουλο από τις 18 Μαΐου.


 Πηγη:iefimerida.gr