Αντιμέτωποι με σειρά εμποδίων βρίσκονται ξένοι επενδυτές που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα, για να εξασφαλίσουν τη «χρυσή βίζα», που τους εξασφαλίζει άδεια παραμονής στη χώρα και δυνατότητα μετακίνησης στις χώρες Σένγκεν. «Η διαδικασία κράτησε καιρό. Ορισμένα έγγραφα ήταν σχεδόν αδύνατον να τα βρω», επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ένας Ιορδανός επενδυτής που πάντως θεωρεί ευκαιρία την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, μόλις 1.262 άτομα έχουν κάνει χρήση του προγράμματος, αριθμός που κρίνεται απογοητευτικός από παράγοντες της αγοράς ακινήτων. Πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέχρι τον Σεπτέμβριο να επιφέρει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, για να γίνει πιο θελκτικό στους επενδυτές.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες τρίτων χωρών που πραγματοποιώντας επένδυση από 250.000 ευρώ σε ακίνητο λαμβάνουν πενταετή άδεια διαμονής στην Ελλάδα, με δυνατότητα ανανέωσης τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους (σύζυγοι, ανήλικα τέκνα ή μέχρι 21 έτους και γονείς). Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι τον προηγούμενο μήνα, με βάση τον νόμο 4251/14 έχουν δοθεί συνολικά 2.861 άδειες διαμονής σε ιδιοκτήτες ακινήτων και μέλη των οικογενειών τους. Στην πλειονότητά τους οι επενδυτές προέρχονται από την Κίνα (483 άδειες) και τη Ρωσία (359 άδειες), ενώ ακολουθούν η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ουκρανία.
«Οι περισσότεροι δεν μένουν εδώ. Αγοράζουν τα ακίνητα και τα ενοικιάζουν. Αρα, θα πρέπει να ξέρουν ότι θα βρουν ενοικιαστή και θα έχουν απόδοση», αναφέρει ο υπεύθυνος πωλήσεων της «KENSINGTON Finest Properties International» Θεολόγος Μπόσδας. Οπως εξηγεί, οι επενδυτές είναι «άτομα με ανώτατο οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, με διεθνές επιχειρηματικό προφίλ και ισχυρές διασυνδέσεις με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας τους. Συνεπώς βλέπουν την αγορά ακινήτου με εντελώς επενδυτικά κριτήρια και δεν δίνουν εύκολα τα χρήματά τους».
Σημαντικό εμπόδιο για τους επίδοξους επενδυτές αποτελεί η γραφείοκρατία. «Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα», εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Ελλάδος, Δημήτρης Μπινιάρης, που θεωρεί ότι το πρόγραμμα δεν είχε επαρκή προώθηση στο εξωτερικό. «Πέραν της διαφήμισης, θα έπρεπε σε χώρες όπως η Κίνα να λειτουργούν γραφεία που να ενημερώνουν, να προχωρούν τις διαδικασίες, να κάνουν ελέγχους τίτλων», προσθέτει.
Η κυβέρνηση χρυσώνει τη βίζα για μετανάστες ...επενδυτές
Αποτρεπτικά λειτουργεί και η αστάθεια στο οικονομικοπολιτικό κλίμα αλλά και οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με capital controls, πώς περιμένουμε ότι ο άλλος θα επενδύσει στην Ελλάδα τα χρήματά του;» διερωτάται ο κ. Μπόσδας, που διαπιστώνει ότι τέτοια εμπόδια ωθούν τους επενδυτές να τηρούν μια εξαιρετικά αναβλητική στάση. Αποτρεπτικά λειτουργεί και η άναρχη δόμηση.
«Ας πούμε ότι υπάρχει ένα ακίνητο 100 τ.μ, αλλά είναι δηλωμένα μόνο τα 80. Οταν ο επενδυτής δει τους ημιυπαίθριους ή κάποια πολεοδομική υπέρβαση και πρέπει να μπει σε διαδικασία νομιμοποιήσεων, δεν έχει λόγο να προχωρήσει», εξηγεί.
Το κίνητρο
Για να αυξήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει το ποσό της επένδυσης στα 200.000 ευρώ, ενώ όποιος επενδύει πάνω από 250.000 θα αποκτά τη δυνατότητα οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. «Θέλουμε να τους δώσουμε αυτό το κίνητρο, γιατί διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι θα επιθυμούσαν να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για εύπορους ανθρώπους», υπογραμμίζει ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος. Η νέα ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ στόχος είναι να περιοριστούν, όπου είναι δυνατόν, ορισμένες γραφειοκρατικές δυσκολίες. «Πράγματι το πλαίσιο είναι δυσκίνητο και υπάρχει γραφειοκρατία, αλλά ανάλογες δυσκολίες υπάρχουν σε όλες τις χώρες που λειτουργούν παρόμοια προγράμματα», διευκρινίζει.
«Η αγορά ακινήτων έχει δυνατότητες»
Η κυβέρνηση χρυσώνει τη βίζα για μετανάστες ...επενδυτές
Τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να αγοράσει ένα ακίνητο στην Ελλάδα εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αϊμαν Σαράια από την Ιορδανία. «Το είδα ως τριπλή ευκαιρία. Πρώτον, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχει δυνατότητες, καθώς οι τιμές έπεσαν σταδιακά τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεύτερον, το ευρώ βρίσκεται σε σχετικά χαμηλή θέση δεκαετίας. Τρίτον, η επένδυση μου δίνει τη δυνατότητα μόνιμης κατοικίας σε μια χώρα που μου παρέχει ασφάλεια. Αντίθετα, στην περιοχή μου η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ασταθής», υποστηρίζει.
Σύμφωνα με τον 32χρονο επενδυτή, το πλέον χρονοβόρο κομμάτι της διαδικασίας αφορούσε στο άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού, ενώ τα σημαντικότερα εμπόδια ξεπεράστηκαν χάρη στην παρέμβαση του πρέσβη, με τον οποίο διατηρεί προσωπική γνωριμία.
«Η τράπεζα μου ζητούσε πολλά έγγραφα. Κάποια από αυτά ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον να τα έχω. Για παράδειγμα, ήταν πολύ δύσκολο να εκδώσω βεβαίωση κατοικίας στην Ιορδανία, καθώς ζω σε ένα σπίτι που είναι στο όνομα της μητέρας μου. Ωστόσο, η τράπεζα δεν δεχόταν ως αποδεικτικό τον λογαριασμό του ηλεκτρικού», μας εξηγεί.
Οι βεβαιώσεις επικυρώθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του και στη συνέχεια από την ελληνική πρεσβεία. Εάν δεν γνώριζα προσωπικά τον πρέσβη, θα ήταν σχεδόν αδύνατον να ανοίξω τραπεζικό λογαριασμό. Τα κατάφερα μόλις έστειλε επιστολή, στην οποία διαβεβαίωνε ότι ζούμε σε αυτήν τη διεύθυνση και εγγυήθηκε για εμάς».
Από τότε που απέκτησε το διαμέρισμα, ο κ. Σαράια έχει έρθει αρκετές φορές στη χώρα μας και σκοπεύει να έρθει και στο μέλλον. Παράλληλα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να το νοικιάσει, αυξάνοντας τα εισοδήματά του, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα αυξήσει τη βιωσιμότητα της επένδυσής του. Παρ' όλα αυτά, διαπιστώνει ότι «η απόδοση θα είναι χαμηλή, αφού στην Ελλάδα οι τιμές των ενοικίων έχουν πέσει αρκετά και οι φόροι είναι πολύ υψηλοί».
Πάντως, σε κάθε περίπτωση θα συνέστηνε σε συμπατριώτες του που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. «Εάν έχουν ρευστότητα και χρειάζονται μία προσωρινή κατοικία, θα τους έλεγα να το κάνουν. Σαν μακροπρόθεσμη επένδυση δείχνει βιώσιμη, ενώ το μίνιμουμ ποσό των 250.000 ευρώ είναι κοντά στις τιμές της αγοράς ακινήτων στην Ιορδανία. Την ίδια ώρα, ειδικά με το ευρώ στις χαμηλότερες τιμές, η επένδυση μπορεί να προσφέρει μελλοντικά οικονομικά κέρδη», επισημαίνει.
Λιγότερο τεχνοκρατική και περισσότερο συναισθηματική είναι η στάση της Κινέζας Γουάνγκ Χούι, που βρίσκεται αυτό το διάστημα στη χώρα μας αναζητώντας το σπίτι στο οποίο θα επενδύσει. Τια την 27χρονη επενδύτρια, που ασχολείται με τις επιχειρήσεις, φαίνεται ότι η παροχή της βίζας δεν ήταν το μόνο της κριτήριο για να αγοράσει σπίτι στη χώρα μας. «Αγαπώ το περιβάλλον και τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Είναι μία χώρα τουριστική», υποστηρίζει.
Πάντως, η επενδύτρια ήρθε αντιμέτωπη με την ελληνική γραφειοκρατία, καθώς οι διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας εισόδου κράτησαν μάλλον περισσότερο απ' ό,τι περίμενε αρχικά. «Η διαδικασία για τη βίζα κράτησε 5 μήνες και υπήρχε πολύ μεγάλη γραφειοκρατία. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μια διαδικασία fast track», σημειώνει.
Ωστόσο δεν κάμφθηκε και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επένδυσή της ως κύρια κατοικία. Παρά τη γραφειοκρατία, θεωρεί ότι αξίζει τον κόπο για κάποιον Κινέζο να πραγματοποιήσει παρόμοιες επενδύσεις.
«Θα το συνιστούσα σε πολλούς Κινέζους. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με φιλικούς ανθρώπους, ωραία σπίτια, πολλές παραλίες και επιλογές. Θεωρώ ότι είναι μία καλή επένδυση που σου επιτρέπει να έχεις υψηλή ποιότητα ζωής», αναφέρει.
 Πηγη :ΕΘΝΟΣ.gr