Σαφές μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναθεωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έστειλε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ.

Η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου αποτελεί προαπαιτούμενο για την άρση των βίζα στα τουρκικά διαβατήρια από την Ε.Ε., και η δήλωση Τσελίκ επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην εύθραυστη συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα για την προσφυγική κρίση.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει την Ε.Ε. ότι η τουρκική πλευρά θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό, τη στιγμή που περίπου 2,7 εκατομμύρια άμαχοι από τη Συρία φιλοξενούνται σε τουρκικό έδαφος, πολλοί με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να μεταβούν στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», ο κ. Τσελίκ άφησε μικρό περιθώριο για επανεξέταση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στο μέλλον, όμως κατέστησε σαφές ότι στο επόμενο διάστημα οποιαδήποτε αναθεώρηση είναι «αδύνατη».

Ο τούρκος υπουργός σημείωσε πως η Άγκυρα επιβίωσε «μίας απόπειρας πραξικοπήματος από μία τρομοκρατική οργάνωση» και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας μάχονται εναντίον των κούρδων ανταρτών του PKK και του Ισλαμικού Κράτους. «Επομένως, δεν θα ήταν ευφυές να κάνουμε κάποια αλλαγή στον αντιτρομοκρατικό νόμο σε αυτό το σημείο».

Οι τουρκικές προειδοποιήσεις έρχονται τη στιγμή που πολλά σημεία της συμφωνίας Άγκυρας-Βρυξελλών έχουν ήδη «παγώσει» στον απόηχο του πραξικοπήματος.

Μεταξύ άλλων, έχουν σταματήσει οι μετεγκαταστάσεις σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε., ενώ οι τούρκοι αστυνομικοί που είχαν μεταβεί στα ελληνικά νησιά για να βοηθήσουν στην εξέταση αιτημάτων ασύλου έχουν αποσυρθεί.

Δεν είναι δυνατή η απελευθέρωση των βίζα για τους τούρκους πολίτες υπό τις παρούσες συνθήκες, διαμήνυσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.


Πηγή: skai.gr