Η Τουρκία απειλεί να μην εκπληρώσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό αν η Ευρώπη δεν ικανοποιήσει τα συμφωνηθέντα για την απελευθέρωση των Τούρκων πολιτών από την υποχρέωση να εκδίδουν ταξιδιωτική βίζα.

Η συμφωνία για την άρση της βίζας στους Τούρκους πολίτες, επρόκειτο να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, βάσει της συμφωνίας που είχε υπογραφεί στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο

Την δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ΜεβλούτΤσαβούσογλου σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Πρόσθεσε ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση θα περιμένει ώσπου να οριστεί «καταληκτική ημερομηνία» για τον τερματισμό των απαιτήσεων βίζας για τους Τούρκους ταξιδιώτες. «Μπορεί να είναι οι αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά περιμένουμε να οριστεί ακριβής ημερομηνία» είπε, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται για απειλή, αλλά θα υποχρεωθούμε να μην εφαρμόσουμε τη συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων που υπογράψαμε στις 18 Μαρτίου».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του στη γερμανική εφημερίδα, η συμφωνία εφαρμόζεται μόνον επειδή η Τουρκία υλοποιεί «πολύ σοβαρά μέτρα για να σταματήσει τη μεταναστευτική ροή, δίνοντας έμφαση στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ανθρώπων».


«Κόκκινη» κάρτα από Κομισιόν

Η συμφωνία για την άρση της βίζας στους Τούρκους πολίτες, επρόκειτο να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, βάσει της συμφωνίας που είχε υπογραφεί στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, η Άγκυρα δεν κατόρθωσε να συμμορφωθεί με τα «72 κριτήρια» που της είχαν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και η βελτίωση της αυστηρής «αντιτρομοκρατικής» νομοθεσίας που ωστόσο λαμβάνει άλλες διαστάσεις μετά την επιβολή νέων αυστηρών μέτρων -επακόλουθο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους διωγμούς που έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία και την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων -ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την απειλή επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Ο επίτροπος της Ε.Ε. Günther Oettinger είχε ξεκαθαρίσει την περασμένη εβδομάδα πως «δεν βλέπει να αίρεται το εμπόδιο της βίζας για τους Τούρκους πολίτες εφέτος, λόγω των διωγμών που έχουν ξεσπάσει στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.


Σκεπτικισμός στην Αθήνα


Η Deutsche Welle μετέδωσε ότι την Κυριακή εκφράστηκαν ανησυχίες από την Ελλάδα για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου από τις τουρκικές ακτές.

«Υπάρχουν και ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι οι οποίοι συγκρίνουν τα διαθέσιμα στοιχεία για τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά και εκτιμούν ότι διαμορφώνεται μια κατάσταση που παραπέμπει στην εποχή πριν από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών» ανέφερε το γερμανικό κανάλι, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή.


Κλυδωνισμοί στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας

Σε αυτό το κλίμα προβληματισμού το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την απαγόρευση από τις γερμανικές αρχές να μεταδοθεί μήνυμα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Κολωνία των Τούρκων που ζουν στην ευρωπαϊκή χώρα. Στην παράσταση διαμαρτυρίας έδωσαν το παρόν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της πολιτικής του Τούρκου «σουλτάνου», μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Όπως βλέπουμε αυτές τις ημέρες, η δημοκρατική σταθερότητα στην Τουρκία είναι μια αυταπάτη
Το περασμένο φθινόπωρο, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να βρει λύση στο προσφυγικό η καγκελάριος Μέρκελ είχε στηριχθεί στο χαρτί μιας ημι-δημοκρατικής σταθερότητας στην Τουρκία για να συνεννοηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν. Όπως βλέπουμε αυτές τις ημέρες, όμως, η δημοκρατική σταθερότητα στην Τουρκία είναι μια αυταπάτη. 

Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ευρωπαίος επίτροπος Χαν το είπε ξεκάθαρα: «Οι λίστες με τα χιλιάδες ονόματα κρατικών λειτουργών προς σύλληψη είχαν ετοιμαστεί από την τουρκική κυβέρνηση και απλώς βγήκαν από το ντουλάπι μετά το πραξικόπημα»«Αυτό που παρακολουθούμε στην Τουρκία είναι η από μακρού προγραμματισμένη εξόντωση όλων των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του AKP» πρόσθεσε.

Οι προβλέψεις πάντως είναι δυσοίωνες και οι καιροί προμηνύονται δύσκολοι για την Άγκυρα. Επειδή, μετά την κατάρρευση του τουρισμού (λόγω των επιθέσεων εξτρεμιστών), ενδέχεται να ακολουθήσει και η αποχώρηση επενδυτών και επιχειρηματιών από τη Δύση. Έτσι, η οικονομική κρίση θα εξαναγκάσει τον Ερντογάν να βάλει φρένο στις φιλοδοξίες του να γίνει... σουλτάνος του Βοσπόρου. Πυγή:zougla.gr

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Με πληροφορίες από Deutsche Welle | RT.com