Τι απέγινε με τους ειδικούς, νομικούς και μεταφραστές που υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας βοήθειας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης; Το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild και η απάντηση του Βερολίνου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Bild, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν την Ελλάδα στη μάχη κατά της προσφυγικής κρίσης σε πολύ μικρότερο βαθμό απ΄ ό,τι είχαν υποσχεθεί. Επικαλούμενη στοιχεία της Κομισιόν, η εφημερίδα αναφέρει ότι μέχρι στιγμής εστάλησαν στην Ελλάδα μόλις 66 από τους συνολικά 1.580 υπαλλήλους της Frontex που είχαν προβλεφθεί.

Επίσης, στην Ελλάδα βρίσκονται μόλις 2 από τους 60 ειδικούς σε θέματα επαναπροωθήσεων, 92 από τους 475 ειδικούς σε θέματα ασύλου καθώς και μόλις 61 από τους συνολικά 400 μεταφραστές που είχαν συμφωνηθεί. Από τους δε 30 νομικούς που επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δεν έχει εμφανιστεί ακόμη κανείς, αναφέρει η Bild.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, όλη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι στιγμής ελάχιστοι πρόσφυγες. Από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις 18 Μαρτίου, έγινε μετεγκατάσταση μόλις 849 προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ 468 επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

Το δυσοίωνο σενάριο

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να παγώσει την συμφωνία με την ΕΕ, όπως έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι;
Όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η Tageszeitung, σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί την επανεισδοχή προσφύγων από την Ελλάδα, δεν πρόκειται να υπάρξουν δραματικές συνέπειες, διότι ο αριθμός των επαναπροωθήσεων είναι ούτως ή άλλως μικρός και έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία. Ακόμη κι αν ο Ερντογάν διέτασσε στρατό και αστυνομία να μην παρεμποδίζουν τη διέλευση προσφύγων προς την Ελλάδα, το ότι ο δρόμος προς την κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Βαλκανίων είναι πλέον αρκετά ανασφαλής, μάλλον δεν θα οδηγούσε σε νέα προσφυγικά κύματα όπως εκείνα της περασμένης χρονιάς. Εντούτοις ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από χώρες όπως το Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν εξακολουθούν να κατευθύνονται προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Και σε περίπτωση που αποφάσιζε να κινηθεί προς δυσμάς ένας μικρός μόνον αριθμός των 2,7 εκατομμυρίων Σύρων της Τουρκίας, η εικόνα θα άλλαζε άρδην, αναφέρει η TAZ: «Τα hot spot στα νησιά του Αιγαίου θα γέμιζαν άμεσα και η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να επιτρέψει στους πρόσφυγες να συνεχίσουν το ταξίδι προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι δυνατότητες υποδοχής όμως είναι περιορισμένες και έτσι θα σημειώνονται και πάλι συνωστισμός στα συνοριακά περάσματα. Κυρίως Σερβία, Ουγγαρία και ΠΓΔΜ θα έθεταν και πάλι σε κατάσταση ετοιμότητας στρατό και αστυνομία. Οι περσινές εικόνες (…) θα επαναλαμβάνονταν».

Κίνδυνος ανθρωπιστικής και οικονομικής καταστροφής

Τις πιθανές συνέπειες ενδεχόμενης αναστολής της συμφωνίας με την Τουρκία σκιαγραφεί σήμερα και η οικονομική Handelsblatt, επισημαίνοντας:
«Σε περίπτωση που καταρρεύσει η προσφυγική συμφωνία, τότε τα εμπλεκόμενα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα απειλούνταν με ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή. Ο τουρισμός, μία από τις κύριες πηγές εσόδων των ανθρώπων στα νησιά, πλήττεται ήδη από την προσφυγική κρίση. Στη Χίο ο αριθμός των ταξιδιωτών με πακέτα διακοπών μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 40% σε σχέση με πέρσι, στη δε Λέσβο κατά 65%. Για τους απασχολούμενους σε ξενοδοχεία και εστίαση είναι ένα βαρύ πλήγμα. Πολλοί από αυτούς είναι ήδη άνεργοι τώρα, στην καυτή φάση του καλοκαιριού».

Τι απαντά το Βερολίνο

Παρότι το Βερολίνο παραδέχεται ότι όντως έχει διαθέσει λιγότερα στελέχη από όσα είχε υποσχεθεί στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι δεν ευθύνεται για αυτό η ίδια αλλά τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας στο dpa, το Βερολίνο έχει στείλει ώς τώρα στην Ελλάδα 23 από τους 100 αστυνομικούς και 14 από τους 100 ειδικούς ασύλου που είχε υποσχεθεί.Για τις αιτίες της ολιγωρίας παρέπεμψε στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Deutsche Welle