Ως persona non grata υποδεικνύονται από την Τουρκία προς την Ελλάδα, οι υπήκοοι της γείτονα;ς που εισέρχονται στην χώρα μας έχοντας στην κατοχή τους πράσινα διαβατήρια, αλλά χωρίς συνημμένες άδειες της προϊστάμενης αρχής της υπηρεσίας τους.


Τα πράσινα διαβατήρια ήταν μέχρι πρότινος, το διακριτικό χαρακτηριστικό ότι ο κάτοχος του ανήκει στον στενό ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα του τουρκικού μηχανισμού διοίκησης και η χρήση τους ως ταξιδιωτικά έγγραφα έχει απαγορευτεί μετά την καταστολή του πραξικοπήματος. Επιτρέπεται μόνο με ειδική εγκεκριμένη πρόσφατη άδεια.

Κι αυτό γίνεται, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές ενημέρωσης του bloko.gr, προκειμένου το καθεστώς Ερντογάν να ολοκληρώσει  το σχέδιο εκκαθάρισης των διαφωνούντων με την αυθεντία της πολιτικής του και να επιτραπούν εκ νέου η άνευ αδειοδότησης μετακινήσεις στο εξωτερικό. Αυτή η διαδικασία βέβαια αναμένεται να διαρκέσει σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Την ίδια ώρα πάντως, αυξάνονται οι προσελεύσεις στην Ελλάδα των υπηκόων Τουρκίας που έχουν πράσινα διαβατήρια και των δύο κατηγοριών. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται ελαφρώς αυξημένες είσοδοι εγκεκριμένων με το νέο τουρκικό χρυσόβουλο, αλλά πολύ περισσότερες των κατόχων με μη ... ανανεωμένα.

Έτσι, στον Έβρο μπήκαν πριν από λίγες ώρες ξεφεύγοντας από τον τουρκικό έλεγχο ένα ζευγάρι δασκάλων με τα ανήλικα παιδιά τους, που αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ασύλου προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσουν σε ευρωπαϊκή χώρα στην οποία διαμένουν στενοί συγγενείς τους, ενώ στη Ρόδο αποβιβάστηκαν άλλοι τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν διαβατήρια με ανοιχτή εξάμηνη βίζα για την Αμερική.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η περίπτωση τους διαφέρει απ' ότι εκείνη των 8 στρατιωτικών και θ' ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. 
Πηγή:bloko.gr