Σε καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών και γυναικών προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα αναφέρεται ο βρετανικός Observer.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε ορισμένα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων τα νεαρής ηλικίας άτομα φοβούνται να βγουν από τις σκηνές τους το βράδυ, ενώ κάποιες γυναίκες φοβούνται ακόμα και να πάνε μόνες τους στην τουαλέτα.

Ο Observer φέρνει ως παράδειγμα περιστατικό που φέρεται να έλαβε χώρα στο πρώην εργοστάσιο της Softex. Εθελοντής καταγγέλλει ότι ένα επτάχρονο κορίτσι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από ομάδες της «μαφίας» στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή των Διαβατών.

«Οι γονείς δεν πιστεύουν ακόμα τι συνέβη. Ένας άνδρας από τις αποκαλούμενες “ομάδες μαφίας” ζήτησε από την 7χρονη κόρη τους να έρθει στη σκηνή του για να παίξει παιχνίδια στο κινητό του. Στη συνέχεια έκλεισε την πόρτα της σκηνής. Το κορίτσι γύρισε με σημάδια στα χέρια και στον λαιμό της. Το κορίτσι περιέγραψε πώς κακοποιήθηκε σεξουαλικά. (Η επίθεση αυτή) την σημάδεψε για όλη την υπόλοιπη ζωή της» τονίζει ο εθελοντής, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η Ανίτα Ντουλάρντ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου παραδέχθηκε ότι υπάρχει αύξηση σεξουαλικής βίας στα κέντρα προσφύγων στην Ελλάδα και σημείωσε ότι έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση. Η ίδια πρόσθεσε ότι οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις καταγράφονται και προωθούνται στον ΟΗΕ.

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επιβεβαίωσε ότι έχει εκφράσει τις ανησυχίες του στις ελληνικές Αρχές. «Έχουμε αναφερθεί στο θέμα της ασφάλειας επανειλημμένως. Είναι πρόβλημα. Το συζητάμε» αρκέστηκε να πει.

Παράλληλα, η Άννα Κιάρα Νάβα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη είπε ότι υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις με θύματα ανηλίκους και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον δέκα γυναίκες στα Διαβατά έχουν παραπονεθεί ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης για το προσφυγικό δηλώνει: «Η Softex είναι το κέντρο με τα περισσότερα περιστατικά μικροεγκληματικότητας, αλλά δεν έχει υπάρξει περιστατικό βιασμού που να έχει καταγγελθεί στο προσωπικό του κέντρου φιλοξενίας».

Πηγή: in.gr