«Μπαράζ» προσφυγών κατά της δημιουργίας και λειτουργίας hotspots στα νησιά άρχισε να υποβάλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατοίκους, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς νησιωτικών περιοχών, που εκπέμπουν σήμα κινδύνου τόσο για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών όσο και για τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση και για τους ίδιους τους κατοίκους, λόγω της περιβαλλοντικής, τουριστικής και οικονομικής υποβάθμισης των νησιών τους, κατά παράβαση της συνταγματικής επιταγής για προστασία τους λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.

Η πρώτη προσφυγή επιδιώκει να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για τη δημιουργία του hotspot Χίου-ΒΙΑΛ, με βασικό νομικό ισχυρισμό ότι παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις που επιτάσσουν τον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης, την προστασία της νησιωτικής χώρας, ενώ θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες παρόμοιες αιτήσεις και για άλλα νησιά.

«Αποθήκες ψυχών»
Στην προσφυγή τους κάτοικοι και φορείς της Χίου διεκτραγωδούν την όλη κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς την «άναρχη και χαοτική», κάνοντας λόγο για άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών σε «κέντρα υποδοχής», που τα παραλληλίζουν με «χώρους κράτησης εγκληματιών» χαρακτηρίζοντάς τα «αποθήκες ψυχών»...

Παράλληλα τονίζουν ότι η εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού έχει πληγεί σε υπερθετικό βαθμό, όχι μόνο εξαιτίας της γενικότερης προσφυγικής κρίσης αλλά και λόγω των αλλεπάλληλων αρνητικών δημοσιευμάτων του εγχώριου και διεθνούς Τύπου, που αναφέρονται συνεχώς στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των άτυχων αυτών συνανθρώπων μας. Το πλήγμα στην τουριστική εικόνα του νησιού επιβεβαιώνεται από την πολύ μεγάλη μείωση των τουριστικών αφίξεων στην τρέχουσα θερινή περίοδο.

Εξηγώντας το έννομο συμφέρον και τους λόγους που στηρίζουν την αίτησή τους προς το ΣτΕ, κάτοικοι και επαγγελματικά δραστηριοποιούμενοι στην ευρύτερη περιοχή των επίμαχων ΚΕΠΥ (Κέντρων Υποδοχής) και δομών φιλοξενίας τονίζουν ότι υφίστανται άμεσα όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις του έργου αυτού, που αφορούν τη ραγδαία και διαρκή επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος όπου διαβιούν, την απειλή της υγείας και της ασφάλειας των ίδιων και των οικογενειών τους, την πλήρη υποβάθμιση της ιδιοκτησίας τους στην ευρύτερη ζώνη, όπου χωροθετήθηκε παράνομα και χωρίς άδεια το ΚΕΠΥ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας

Στην προσφυγή επισημαίνεται ότι οι κάτοικοι και οι φορείς της Χίου επέδειξαν ευθύς εξαρχής την απαιτούμενη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στα αθώα και ανυπεράσπιστα θύματα που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας, αλλά τονίζεται παράλληλα ότι η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, αφού στα ΚΕΠΥ του νησιού βρίσκονται σήμερα 2.932 άτομα, μολονότι οι σχετικές εγκαταστάσεις επιτρέπουν την παραμονή 1.100.

Σε μια τέτοια άναρχη και χαοτική κατάσταση -υπογραμμίζεται- είναι φυσικό να γίνονται συχνά εκτεταμένα επεισόδια και έντονες διαμαρτυρίες για τη διατροφή και τις τραγικές συνθήκες διαμονής στο ΚΕΠΥ, καθώς επίσης να βρίσκουν μέσα στις συνθήκες αυτές καταφύγιο και εγκληματικά-κακοποιά στοιχεία, εξαιτίας της δράσης των οποίων επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο η κακή τουριστική εικόνα του νησιού και απειλούνται ευθέως η ιδιοκτησία, η ασφάλεια και η ζωή των κατοίκων και των τουριστών που το επισκέπτονται.

Εγκληματική δράση
Επισημαίνεται ακόμα ότι οι άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης δημιουργούν και προϋποθέσεις ανεξέλεγκτης και εγκληματικής δράσης άλλων αλλοδαπών που φιλοξενούνται στο ΚΕΠΥ και εμφανίζονται ως δήθεν πρόσφυγες.

Η κατάσταση αυτή προσβάλλει τον πολιτισμό της Χίου, τα ήθη και τις παραδόσεις της, δίνοντας τροφή για επιπλέον δυσφημιστικά δημοσιεύματα, που λειτουργούν καταλυτικά όχι μόνο για την εικόνα της ως τουριστικού προορισμού αλλά και για τη δυνατότητα να ασκηθεί οποιαδήποτε υγιής και βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ είναι αδύνατο να βρει κανείς κίνητρο ή κουράγιο να επενδύσει στην οικονομία και στον τουρισμό του νησιού με αυτά τα δεδομένα.

Τέλος, επικρίνεται η Πολιτεία γιατί επέβαλε αυθαίρετη αλλαγή χρήσεων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, χωρίς κανέναν προηγούμενο σχεδιασμό, χωρίς να ληφθεί υπόψη η «φέρουσα ικανότητα» ενός νησιού 20.000 κατοίκων κ.λπ.

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη

Δύο χιλιάδες πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε οργανωμένα καμπ στην Κρήτη, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα από το Ηράκλειο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

«Η Κρήτη έμεινε ''ανέγγιχτη'' στην πρώτη φάση της κρίσης, όμως αυτό δεν μπορεί να αποφεύγεται άλλο και θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος που της αναλογεί. Δεν θα δημιουργήσουμε hotspot. Δεν φέρνουμε δώρα, μοιράζουμε μια εθνική ευθύνη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, ο οποίος επέλεξε να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τους δημάρχους παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί, οι 2.000 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στο νησί θα είναι καταγεγραμμένοι και θα φιλοξενηθούν σε οργανωμένα καμπ, όσο το δυνατόν μικρά.

Οργανωμένα καμπ
«Δεν θα μείνουν σε σκηνές, αλλά σε σπιτάκια, με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στοιχειώδους εκπαίδευσης για τα παιδιά. Θα υπάρχει ομοιογένεια του πληθυσμού, ώστε να μην υπάρχουν εθνοτικές διαφορές. Στην αρχή θα υπάρχει μια ιδιαίτερη αστυνόμευση ως προς τη φύλαξη των χώρων φιλοξενίας μέχρι την προσαρμογή τους».

Το πού ακριβώς θα στηθούν τα καμπ και πώς θα γίνει ο διαμοιρασμός των προσφύγων στην Κρήτη είναι ένα θέμα που θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περιφερειάρχης Κρήτης και δήμαρχοι θα πρέπει να συμφωνήσουν και να υποδείξουν τους χώρους όπου θα λειτουργήσουν οι χώροι φιλοξενίας.

«Η Κρήτη έχει μάθει πια, έχει ανοίξει την αγκαλιά της? Δεν είναι ένας μεγάλος αριθμός. Θα πρέπει να ξεφύγουμε από την τρομολαγνεία. Είναι ένας πληθυσμός εν κινήσει. Αν με ρωτήσετε υποθετικά πού θα βρίσκονται σε τρία χρόνια, δεν ξέρω να σας απαντήσω με βεβαιότητα. Κάποιοι θα πάρουν άσυλο, άλλοι θα επιλέξουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, άλλοι θα καταφύγουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι απαραίτητο, έστω για την προσωρινή σταδιακή ενσωμάτωσή τους, να μη δημιουργούνται προβλήματα στις κοινωνίες».

Πηγή:ethnos.gr