Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, με δεδομένο ότι οι καταυλισμοί στα νησιά έχουν προδιαγραφές για τη φιλοξενία 7.450 ανθρώπων, κάτι που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σχεδόν 90% πάνω από τη χωρητικότητά τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία συνεχίζονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Από τις 20 Μαρτίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, έχουν επιστραφεί στη γείτονα χώρα μόλις 578 άτομα.

Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά έχουν αποκτήσει και έντονο ευρωπαϊκό άρωμα, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέπληξε έντονα την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς στο θέμα του προσφυγικού κατά τη διάρκεια της «μίνι» συνόδου κορυφής δέκα Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε ωμά στον Έλληνα Πρωθυπουργό τις ανησυχίες της για την έλλειψη προόδου στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και την κωλυσιεργία ως προς την επαναπροώθηση στην Τουρκία εκείνων που οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο δεν οφείλεται σε αποτυχία της Ελλάδας στο προσφυγικό, υποστηρίζει πάντως η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε σημερινό της άρθρο, επισημαίνοντας ότι πολλές χώρες αρνούνται να παράσχουν την υποσχεθείσα υποστήριξή τους προς τη χώρα μας.

Πηγη:skai.gr