Άμεση ήταν η αντίδραση της ΠΟΣΥΦΥ μετά την κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Τόσκα σε ερώτημα του bloko.gr για το αν θα υπάρξουν προσλήψεις φρουρών και κυρίως συνοριακών για τη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων όπως το προσφυγικό, δεδομένης της λειψανδρίας και των περιορισμένων προσλήψεων νέων αστυνομικών μέσω των πανελλαδικών.  Σε πρώτο βαθμό, οι συνοριακοί ζητούν επιπλέον δύναμη στα νησιά, δεδομένου ότι και με τις τελευταίες ενισχυτικές μεταθέσεις, το πρόβλημα παραμένει ανεπούλωτο.   


Θέμα: «Αναγκαία και άμεση η αύξηση της ενισχυτικής δύναμης στη νησιωτική χώρα  με την παράλληλη  αποσυμφόρηση των νησιωτικών δομών φιλοξενίας»

Μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στη νησιωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ΚΕΤΥΑ Μόριας της Λέσβου, η Ομοσπονδία μας επαναφέρει το αίτημά της για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα νησιά αλλά και της αναγκαίας πλέον  αποσυμφόρησης των δομών φιλοξενίας κ ταυτοποίησης των αλλοδαπών από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Συγκεκριμένα γίναμε μάρτυρες των επεισοδίων που έλαβαν χώρα την 19/09/2016 στο ΚΕΤΥΑ Μόριας η οποία κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού. Ελάχιστη δύναμη όχι παραπάνω από είκοσι  αστυνομικούς, που εκτελούσαν υπηρεσία βρέθηκαν αντιμέτωποι με τουλάχιστον 2000 εξαγριωμένους μετανάστες, καθιστώντας τους όχι μόνο ανήμπορους να αντιδράσουν στις τυχόν ποινικές παραβάσεις που εξελίσσονταν μπροστά τους αλλά και ανίκανους να υπερασπισθούν την ίδια τους την ζωή αν αποφάσιζαν οι μετανάστες να κινηθούν εναντίον τους.

Ο υπερπληθυσμός που παρουσιάζεται ειδικά στο ΚΕΤΥΑ Μόριας με πάνω από 5000 μετανάστες να φιλοξενούνται σε δομή η οποία είναι σχεδιασμένη να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 3000 ατόμων και  την ποικιλομορφία των φυλών που διαβιούν στον συγκεκριμένο τόπο -με ότι συνεπάγεται αυτό αντικρουόμενα ήθη κ έθιμα, αντιπαλότητες μεταξύ διαφόρων εθνικοτήτων, κλπ – συντελούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο επιβάλλει για λόγους ασφαλείας να υπάρξει σταδιακή αποσυμφόρηση του camp. Ειδικότερα είναι αναγκαία και άμεση  η μεταφορά σημαντικού αριθμού μεταναστών στην ενδοχώρα. Ιδιαίτερα αλλοδαποί που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, που ταξιδεύουν μόνοι ή που δεν μπορούν να απελαθούν επιβάλλεται να μεταφερθούν άμεσα σε δομές κράτησης ή φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά δεν είναι πλέον απολύτως αστυνομικό ζήτημα. Είναι όμως ανάγκη να διατυπωθεί από όλες τις βαθμίδες η ανάγκη αποκατάστασης του αισθήματος ασφαλείας στην τοπική κοινωνία αλλά και η ανάγκη της ασφαλούς φύλαξης και διαχείρισης του camp.

Είμαστε πεπεισμένοι, πως μια αύξηση της ενισχυτικής δύναμης αλλά και της  διασφάλισης ότι όλοι οι αποσπασμένοι θα απασχολούνται αποκλειστικά σε καθήκοντα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών θα συντελέσει ουσιαστικά στην καλύτερη διαχείριση του Κέντρου. Παράλληλα με την αναγκαία αποσυμφόρηση των χώρων προσωρινής φιλοξενίας και την μετακίνηση τους στην ηπειρωτική χώρα, είμαστε βέβαιοι πως θα αποκατασταθεί η ασφάλεια σε κοινωνία , πρόσφυγες αλλά και εργαζόμενους. Επειδή ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας και οι κίνδυνοι διαχείρισης τεράστιοι, θεωρούμε πως είναι κατεπείγουσα ανάγκη η λήψη αυτών των μέτρων από πλευράς Αρχηγείου τουλάχιστον, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Πηγη:bloko.gr