Στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών της κυβέρνησης με Ευρωπαίους εταίρους για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, οι αναπληρωτές υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχαν συνάντηση στο Παρίσι με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Bernard Cazeneuve.

Οι κ.κ. Μουζάλας και Τόσκας μετέφεραν τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για την πρακτική και πολιτική βοήθεια που προσφέρει η Γαλλία, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι η χώρα που έχει δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης. 


Συμμετέχει επίσης ενεργά στις επιχειρήσεις του Frontex και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στην Ελλάδα, έχοντας αποστείλει εξειδικευμένο προσωπικό. 

Σύντομα, δε, αναμένεται να αποστείλει άλλα 170 άτομα για να στελεχώσουν τη μελλοντική ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή. 

Ο κ. Cazeneuve αναγνώρισε τις προσπάθειες και την ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά πως και οι δύο πλευρές συμμερίζονται τη σημασία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Οι κ.κ. Μουζάλας και Τόσκας ζήτησαν από τη γαλλική κυβέρνηση υποστήριξη σε προσωπικό και τεχνογνωσία σε θέματα ασύλου, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία, αίτημα το οποίο ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών έκανε αποδεκτό.

Έθεσαν επίσης υπ’ όψιν του κ. Cazeneuve την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών ως σημαντικού εργαλείου για την ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Σε αυτό το πνεύμα, αναφέρθηκαν και στην αναγκαιότητα βελτίωσης του μηχανισμού του Δουβλίνου, ώστε να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών Ε.Ε. και να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα οι χώρες πρώτης υποδοχής.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις περί των σύγχρονων ευρωπαϊκών και διεθνών απειλών ασφάλειας και των δυνατοτήτων αντιμετώπισής τους. Επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους για περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για την αποτελεσματικότερη δυνατή εφαρμογή των σχετικών ευρωπαϊκών εργαλείων. Πηγή:zougla.gr