Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος επισκέφθηκε την Πέμπτη (08-09-2016) και την Παρασκευή (09-09-2016) τις Δομές Φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

Τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα συνόδευε o Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Γρηγοράκης, ο Διευθυντής της Δ/νσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Γεώργιος Παντελάκος (Δομές Θεσσαλονίκης) και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Θωμάς Σάνδρος (Δομές Κιλκίς).

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη του κ. Φιλιππάκου στη Δομή Φιλοξενίας Διαβατών, συνοδευόταν επιπλέον από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Τσουβάλα Κωνσταντίνο, τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγο κ. Καραμαλάκη Μιχαήλ και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Μπαντουβάκη Νικόλαο.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη (08-09-2016) πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και επιθεώρηση στις Δομές Φιλοξενίας και τους χώρους μετεγκατάστασης στα Βασιλικά (Κτήμα Κορδογιάννη), στα Λαγκαδίκια (Στρατόπεδο Βογιατζόγλου), στο Ωραιόκαστρο, καθώς και στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις της ALEXIL, ΔΙΟΝ ΑΒΕΤΕ και SINATEX, που έχουν παραχωρηθεί ως χώροι φιλοξενίας και μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Την Παρασκευή (09-09-2016) ο κ. Φιλιππάκος επισκέφτηκε και επιθεώρησε τα Διαβατά (Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου), το Χέρσο (Στρατόπεδο Μαζαράκη), το Πολύκαστρο και τις εγκαταστάσεις SOFTEX, FRAKAPOR, ΗΛΙΑΔΗ και κτήριο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, που επίσης έχουν παραχωρηθεί ως χώροι φιλοξενίας και μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ. Φιλιππάκος σε όλους τους χώρους συνομίλησε με τους υπεύθυνους για τη λειτουργία των Δομών Φιλοξενίας και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα διαμονής, στις συνθήκες υγιεινής, στα θέματα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, στα θέματα ύδρευσης, αποχέτευσης, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, σίτισης και εξασφάλισης της Δημόσιας Ασφάλειας, καθώς και στα θέματα διοικητικής μέριμνας του προσωπικού. Επιπλέον, ενημερώθηκε από τους αρμόδιους αστυνομικούς για ζητήματα επιτήρησης και περιπολιών στους χώρους.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Φιλιππάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την αποτροπή κινδύνων σε βάρος των διαμενόντων στις ανοικτές δομές φιλοξενίας από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επίσης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, είχε επαφές με στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, υπεύθυνα για τη λειτουργία των Δομών, με στρατιωτικούς και πολιτικούς, Διοικητές και Διευθυντές των Δομών, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του ΔΟΜ, υπεύθυνους των ΜΚΟ και εθελοντές, που μαζί με τις Αρχές προσφέρουν σημαντικό έργο στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

 
Πηγή:policenet.gr