Ο κ. Τσίπρας, παρότι δήλωσε ότι η πλειοψηφία των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Αυστρίας πιστεύει πως απαιτούνται συλλογικές λύσεις από τη διεθνή κοινότητα, δεν απέφυγε να αναφερθεί στις αντίθετες απόψεις που καταγράφηκαν στη συνάντηση.

«Ακούστηκαν φωνές που θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες, πρέπει να υψώνει τείχη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου «για την άνοδο του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδα εάν από την πλευρά μας, ως Ευρώπη, δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, αν δεν υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία». Πριν περιγράψει τους κινδύνους και προβλέψει τα πιθανά μεγάλα αδιέξοδα στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας ανέλυσε την πρότασή του για τα άμεσα βήματα.

Οι δεσμεύσεις

Ο διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών είναι κατά τον κ. Τσίπρα ο βασικός άξονας βάσει του οποίου καλούνται να κινηθούν όλες οι χώρες του βαλκανικού δρόμου και όχι μόνο. Θεωρεί ότι πρέπει επίσης να ισχύσουν οι δεσμεύσεις αφενός για την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και αφετέρου για τη φιλελευθεροποίηση της βίζας - από την πλευρά του ζήτησε την ενίσχυση της Frontex για να γίνει αποτελεσματική δουλειά και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα ενισχυθεί η στήριξη από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Πιο συγκεκριμένα, προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν και της Γερμανίδας ομολόγου του, Ανγκελα Μέρκελ. Αντιθέτως, για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν επανέλαβε τις σκληρές του αντιμεταναστευτικές θέσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Ο Κρίστιαν Κερν όμως με τις δηλώσεις του υποστήριξε ότι στην Ελλάδα είχαν δοθεί υποσχέσεις για βοήθεια στην αντιμετώπιση της κατάστασης, οι οποίες όμως δεν τηρήθηκαν. Επιπλέον, όσον αφορά το θέμα της συμφωνίας με την Τουρκία, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων και για το πώς θα επιταχυνθεί περαιτέρω η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο λόγος που χιλιάδες άνθρωποι έχουν καθηλωθεί στα ελληνικά νησιά. Οπως τόνισε επίσης, απηχώντας την άποψη που εξέφρασε στη Σύνοδο και η Γερμανίδα ομόλογός του, πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν κι άλλες συμφωνίες με τρίτες χώρες πέραν της Τουρκίας, για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Για το θέμα αυτό η Ανγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις της σημείωσε πως: «Είναι απαραίτητο να συνάψουμε συμφωνίες με τρίτες χώρες, κυρίως στην Αφρική, αλλά επίσης και με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, για να αποσαφηνιστεί ότι εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη θα σταλούν πίσω στις χώρες προέλευσής τους». Οπως δε συμπλήρωσε η κυρία Μέρκελ: «Θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση και παράλληλα να σταθούμε στο ύψος των ανθρωπιστικών ευθυνών μας».

Ο Βίκτορ Ορμπαν πρότεινε τη δημιουργία μιας «γιγαντιαίας προσφυγούπολης» στα λιβυκά παράλια.