Επανέρχονται στη σκληρή γραμμή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό την ώρα που πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα βίας στα hot spot

Πολυμέτωπη αναζωπύρωση εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα στηνπροσφυγική κρίση, τόσο με εκρήξεις βίας στα hot spot στα ελληνικά νησιά, όσο και με αυστηρές δηλώσεις προς την Ελλάδα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο έλεγχος της κατάστασης φαίνεται ότι, για άλλη μία φορά, ξεφεύγει από τα χέρια των Ελλήνων αρμοδίων καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι επανέρχονται στη σκληρή γραμμή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. 

Ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ, αλλά κυρίως η εκλογική ήττα της Άνγκελα Μέρκελ στην περιφέρεια Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, έχουν θέσει σε συναγερμό την Ευρώπη. Στο δίλημμα «άνοδος ακροδεξιάς ή απώθηση προσφύγων», η ΕΕ απαντά κατ' αρχήν τοποθετώντας την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή. Και φαίνεται πως συντάσσεται με τις ακραίες και έμπλεες κυνισμού δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος προαναγγέλλει επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Ελλάδαεφόσον αυτοί δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη. 

Στο ίδιο πνεύμα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, δηλώνει ότι «ναι μεν η συνθήκη του Δουβλίνου τελεί υπό αναθεώρηση, η Ελλάδα όμως οφείλει να εφαρμόζει απαρέγκλιτα την υφιστάμενη συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να επαναφέρει την Ελλάδα στις προδιαγραφές της συνθήκης του Δουβλίνου έως το τέλος του έτους». Όπερ μεθερμηνευόμενον σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι, με την οικονομική κυρίως ενίσχυση της χώρας μας, η ΕΕ θεωρεί ότι έχουν γίνει όλα όσα θα μπορούσαν ώστε οι ελληνικές αρχές να διαχειριστούν το ζήτημα του ασύλου. Δηλαδή, ακριβώς ό,τι λέει ο ντε Μεζιέρ. 

Αντιδράσεις Μουζάλα

Από ελληνικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλαςαπαντά ότι το σύστημα μετεγκατάστασης που έχει θεσπίσει η ΕΕ, απλώς δεν λειτουργεί. «Από το relocation (μετεγκατάσταση) που αποφάσισε η Ε.Ε. για εφέτος και αφορά 33.000  πρόσφυγες από την Ελλάδα, έχουν γίνει δεκτοί σε ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.000, την ίδια ώρα μάλιστα που 7.000 είναι έτοιμοι για μετεγκατάσταση και δεν έχουν ανοίξει θέσεις» σημειώνεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Χάος στα νησιά

Παρά την κάμψη που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες, οι ροές μεταναστών και προσφύγων από τα μικρασιατικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζεται. Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα βίας και οι συρράξεις μέσα στα hot spot, με αποκορύφωμα τα αιματηρά επεισόδια στο κέντρο της Μόριας, στη Λέσβο. Απαιτήθηκε ακόμη και η παρέμβαση των ΜΑΤ προκειμένου να αποσοβηθεί η επέκταση των συγκρούσεων και η πλήρης απώλεια ελέγχου, με ανεξέλεγκτες συνέπειες, ανθρώπινες απώλειες κ.λπ. Αιτία αυτών των εκτρόπων, που ξεσπούν ιδιαίτερα ανάμεσα σε εφήβους και παιδιά, είναι οι εσωτερικές εθνοτικές διαφορές, ανάμεσα σε Αφγανούς, Σύριους και Ιρακινούς.

Αλλά και στη Λέρο, τοπικοί παράγοντες υψώνουν κραυγή απόγνωσης, καθώς οι κάτοικοι νιώθουν πολιορκημένοι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί και οι οποίοι τείνουν προς την παραβατικότητα, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. 
Τέλος, όπως ήταν δυστυχώς το αναμενόμενο, η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση πλήττει δριμύτατα τον τουρισμό σε νησιά όπως η Λέσβος. Η μείωση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι ξεπέρασε το 50%. Πηγή:protothema.gr