«Η κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες και το άσυλο απαιτεί επίσης εντονότερες κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση των εξωτερικών μας συνόρων. Ευτυχώς, έχουμε
καταργήσει τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των κρατών μελών του χώρου Σένγκεν, ώστε να εξασφαλίσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, μοναδικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όμως η άλλη όψη του νομίσματος της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε στενότερα για τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων. Αυτό ακριβώς προσδοκούν οι πολίτες μας. Η Επιτροπή το ανέφερε τον Μάιο, και το έχω δηλώσει και ο ίδιος κατά την προεκλογική μου εκστρατεία: Πρέπει να ενισχύσουμε σημαντικά τον οργανισμό Frontex και να τον καταστήσουμε ένα πλήρως λειτουργικό ευρωπαϊκό σύστημα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.» .

Αυτά είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ πριν από ένα ακριβώς χρόνο στη συζήτηση για την Κατάσταση της Ένωσης,  στις 9 Σεπτεμβρίου 2015.
Σήμερα είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Όλο το κείμενο για όποιον ενδιαφέρεται να το μελετήσει ΕΔΩ.

Η λογική της ΕΕ για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής είναι ότι “ο χώρος Σένγκεν χωρίς εσωτερικά σύνορα είναι βιώσιμος μόνον αν ασφαλίσουμε και προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – σχεδιασμένης για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και τα πολιτικά δεδομένα που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και τις εθνικές αρχές και ακτοφυλακές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των συνόρων”.


Πηγη:militaire.gr