00:0905:20

spaceplay / pause

 

qunload | stop

 

ffullscreen

shift + slower / faster

volume

 

mmute

seek

 

 . seek to previous

12… 6 seek to 10%, 


«Οδηγούμαστε σε καταστάσεις που μπορεί να γίνουν μη διαχειρίσιμες» προειδοποίησε η κ. Καλογήρου. «Είναι φιλότιμοι οι νησιώτες αλλά υπάρχει κόπωση (με το μεταναστευτικό). «Δεν μπορεί το Βόρειο Αιγαίο να σηκώσει μόνο του τόσο μεγάλο βάρος - ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί - η Ευρώπη δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» επισήμανε η περιφερειάρχης, θέτοντας θέμα άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών σε πρώτη φάση. 

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, δεν υπάρχει άλλος χρόνος... 5.400 άνθρωποι είναι η δυναμικότητα των δομών στο Βόρειο Αιγαίο, και οι μετανάστες υπερβαίνουν του 10.600» τόνισε η περιφερειάρχης. 

Όπως εξήγησε, καθημερινά φεύγουν για τα νησιά για την Τουρκία 50 με 60 μετανάστες, ενώ έρχονται 100 με 120, πράγμα που επιτείνει την ήδη άσχημη κατάσταση. «Είναι ανθρωπιστικό το θέμα, αλλά υπάρχει και επιβάρυνση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας» σημείωσε η Χριστιάνα Καλογήρου. 

Σημειώνεται ότι η κ. Καλογήρου συναντήθηκε σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολιτη Νίκο Τόσκα και του ζήτησε την ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας στα νησιά, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης και την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολτών. Ο υπουργός ενημέρωσε την Περιφερειάρχη ότι θα ενισχυθούν άμεσα στα νησιά οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Η αστυνομία προχώρησε σε 18 προσαγωγές και εννέα συλλήψεις για τα επεισόδια στη Λέσβο. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Συνολικά 65 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή από χθες Δευτέρα το πρωί έως και σήμερα Τρίτη το πρωί. Συγκεκριμένα, στη Λέσβο πέρασαν 38 άτομα, στη Χίο 27 και στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.302, στη Χίο 3.726 και στη Σάμο 1.156. Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται στους 10.184.



Πηγή: skai.gr