Οι Πρέσπες είναι η περιοχή που περιλαμβάνει τα Ελληνικά τμήματα των λιμνών Μικρής Πρέσπας και Μεγάλης Πρέσπας και αποτελούν τα “υγρά σύνορα” της Ελλάδας, των Σκοπίων και της Αλβανίας και των εκτάσεων πέριξ αυτών.

Με τους Συνοριοφύλακες του ΤΣΦ Πρεσπών στο Τριεθνές.

Πρώτος μου σταθμός στο δημοσιογραφικό οδοιπορικό μου ήταν οι Ψαράδες, ένα χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, το οποίο ζει από την αλιεία του γριβαδιού για δεκαετίες.

20160804_131800

Το γαλήνιο όμως τοπίο των Πρεσπών , διαταράσσεται απο τον “πόλεμο” για τα ψάρια των λιμνών , ένα πόλεμο που καλά κρατεί τα τελευταία χρόνια .

Οι Αλβανοί ψαράδες εισέρχονται στο Ελληνικό τμήμα , παραφυλάνε σε καλύβες και κλέβουν τα δίχτυα των ψαράδων και τις μηχανές των βαρκών, τα οποία στη συνέχεια τα πουλάνε στα παζάρια των σκοπιανών χωριών.

20160804_124222

 

Η ζωή των κατοίκων και των τριών χωρών , στηρίζεται ως επί τω πλέιστον στην αλιεία των λιμνών, ενώ παράλληλα η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων στην παραμεθόρεια ζώνη αποτελεί το στόχαστρο της δραστηριότητας των συνοριοφυλάκων , οι οποίοι με την τεράστια πλέον εμπειρία τους εχουν κατορθώσει και αναχαιτίζουν την πολεμική διάθεση των ένοπλων τις περισσότερες φορές ψαράδων.20160804_125632

Με τους αστυνομικούς του ΤΣΦ Αγίου Γερμανού Πρεσπών, με αφετηρία τους Ψαράδες κατευθυνθήκαμε στο Τριεθνές , το σημείο όπου τη Μεγάλη Πρέσπα μοιράζονται η Ελλάδα, η Αλβανία και τα Σκόπια.

20160804_125008

Είναι γεγονός ότι μόνο με ιδία φυσική παρουσία , μπορεί να αντιληφθεί κάποιος το έργο που παράγουν οι συγκεκριμένοι ένστολοι, οι φύλακες των συνόρων μας, αφού οι συνθήκες είναι τις περισσότερες φορές δύσκολες και επικίνδυνες. Σημαντικός τους σύμμαχος σε αυτόν τον καθημερινό τους αγώνα είναι η μακρόχρονη εμπειρία τους, αλλά και η αγάπη τους για το εθνόσημο, το οποίο τους υπαγορεύει την ανάγκη της προστασίας τών συνόρων μας και των παραμεθόρειων περιοχών.

Στο περιπολικό σκάφος της ΕΛ.ΑΣ, με το οποίο επισκεφθήκαμε το Τριεθνές, κατανόησα τον κίνδυνο που βιώνουν οι αστυνομικοί μας, όταν απο τις αλβανικές όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, όπου υπάρχουν εννιά μεγάλα χωριά , προέρχονται οι περισσότεροι κλέφτες, οι οποίοι δεν διστάζουν να ρίχνουν εκφοβιστικές ριπές με καλάσνικοφ απο τις βάρκες τους.

20160804_133703

Για τους φίλους μου αστυνομικούς ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι καθημερινός, γιατί τα περάσματα της Ελληνοαλβανικής μεθορείου στις Πρέσπες θεωρούνται απο τα πιο επικίνδυνα ,αφού εντοπίζονται φορτία ναρκωτικών και όπλα .

Ο κίνδυνος όμως δεν φαίνεται να αποτελεί εμποδιο για τους αστυνομικούς του ΤΣΦ Πρεσπών στη συντέλεση του καθήκοντος τους, αλλά με περίσσια θέληση και αυταπάρνηση, επιχειρούν στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα θέτοντας υψηλότερους στόχους επιτυχίας για την επόμενη ημέρα, η οποία πρέπει να ξεπερνάει την προηγούμενη .

ΥΓ.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε …εκείνον..τον θρύλο της ΕΛ.ΑΣ , ο οποίος δωριζοντάς μου τα επιχειρησιακά μποτάκια MAGNUM με στήριξε “να σταθώ γερά στα πόδια μου” σε όλες τις δύσβατες περιοχές των συνόρων, απο άκρου εις άκρων, της Πατρίδας μας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που με στηρίζει σε όλα τα ανοδικά μου σταθερά βήματα.

20160804_133825

Πηγη:policenet.gr και gorganews.gr