Σειρά δράσεων για την επαναφορά του συστήματος «Δουβλίνο» καλείται να υιοθετήσει η Ελλάδα, με βάση τη σύσταση της Κομισιόν.

Η
υλοποίησή τους θα σημάνει την έναρξη των επιστροφών προσφύγων από τα κράτη-μέλη προς τη χώρα μας.

Ωστόσο, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποστήριξε ότι θα είναι μεμονωμένες καθώς «η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το όριο αντοχής της». «Η Κομισιόν βοηθά, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί μαζικά αιτούντες άσυλο από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Κολέγιο των Επιτρόπων, μετά την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και τη μείωση των ροών, η Ελλάδα καλείται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να εισέλθει και πάλι στο σύστημα του Δουβλίνου για το άσυλο και να δέχεται εκ νέου επιστροφές προσφύγων, μόνο όμως σε ατομικές περιπτώσεις.

Η δημιουργία ανοιχτών εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων, η αποτελεσματική πρόσβασή τους στη διαδικασία του ασύλου και η δωρεάν νομική βοήθειά τους είναι τρία από αυτά τα μέτρα. Πέραν αυτών, απαιτείται εκτίμηση των υπαρχουσών αναγκών για τις θέσεις υποδοχής, επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό και επαρκής και πλήρης στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Με βάση τη σύσταση, από τον περασμένο Μάιο η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο και βελτιώνεται σταδιακά. Επιπλέον, εκτιμά ότι το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα μέχρι το τέλος του έτους είναι εφικτό.

Τον Νοέμβριο
Ο κ. Αβραμόπουλος εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί παράταση των συνοριακών ελέγχων, εκτός απροόπτου, και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο. Επιπλέον, ζήτησε από τα κράτη-μέλη να στείλουν κι άλλους ειδικούς για το άσυλο στην Ελλάδα, ενώ κάλεσε τη χώρα μας να λάβει μέτρα για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων και των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μετεγκαταστάσεις έχουν αυξηθεί στις 200 ανά ημέρα, ενώ τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 1.202. Από την αρχή του προγράμματος, 5.651 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί, εκ των οποίων 4.455 από την Ελλάδα και 1.196 από την Ιταλία.



Πηγη:ΕΘΝΟΣ