Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εκφράζει την ανησυχία του για την μη επιστροφή Τούρκων αστυνομικών στα ελληνικά νησιά προκειμένου να προχωρούν οι επαναπροωθήσεις

Την άποψη ότι κομμάτια της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό εχουν de facto ανασταλεί εξέφρασε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον Vincent Cochetel η εικόνα αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι απο τα ελληνικά νησιά έχουν αποσυρθεί και δεν έχουν επιστρέψει ακόμα οι Τούρκοι αξιωματικοί, η παρουσία των οποίων προβλεπόταν από τη συμφωνία προκειμένου να προχωρά η διαδικασία των επαναπροωθήσεων.

«Δεν έχουν επιστρέψει. Καταλαβαίνουμε ότι η ελληνική αστυνομια και η Frontex έχουν αποκαταστήσει την επαφή με τους Τουρκους συναδέλφους τους αλλά οι ημερομηνίες συνεχώς αλλάζουν οποτε δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει ξανά η συνεργασία. De facto ορισμένες πλευρές της συμφωνίας έχουν ανασταλεί» δήλωσε στον Guardian ο κ. Cochetel.

Ωστόσο ο ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζει την ελπίδα ότι η συμφωνία θα αντέξει βασιζόμενος στις υψηλού επιπέδου συνομιλίες που ξεκίνησαν ανάμεσα σε ευρωπαίους αξιωματούχους και Τούρκους πολιτικούς. 

Ο ίδιος εκφράζει, τέλος, την άποψη οτι η κατάσταση με τις αυξημένες ροές προσφύγων στα ελληνικά νησιά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία είναι «διαχειρίσιμη». Ορισμένες εκατοντάδες αφίξεις ανά εβδομάδα δεν είναι δραματική κατάσταση, υποστήριξε. Πηγή:protothema.gr