H Ελλάδα προτίθεται να μεταφέρει «μεγάλο αριθμό» προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, η οποία προβλέπει ότι οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξετάζονται απευθείας στα νησιά. «Παραβιάζουν, λοιπόν, οι ελληνικές Αρχές τη συμφωνία; Έχουν μήπως αποτύχει;» διερωτάται η «Die Zeit» σε σημερινό της άρθρο.

Το κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρει:


Μια ματιά στα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν καταδεικνύει ότι η Ελλάδα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στην αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, η οποία κλιμακώθηκε με την πυρκαγιά στη Μόρια. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην απραξία -τουλάχιστον- πολλών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κενά που υπάρχουν πρέπει να είναι και ο λόγος για τον οποίο η προαναγγελθείσα μετεγκατάσταση πολλών προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα δεν προκάλεσε καμία σοβαρή κριτική εκ μέρους των χωρών-μελών της Ε.Ε. Παράλληλα η Ε.Ε. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν προτίθεται να επαναπροωθήσει προς το παρόν κανέναν πρόσφυγα στην Ελλάδα, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Σένγκεν. 

Συγχρόνως η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε την Ελλάδα να βελτιώσει τον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου, μια απαίτηση η οποία είναι εντελώς άτοπη, δεδομένου ότι από τους 60.500 πρόσφυγες μόνο οι 13.600 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και επομένως είναι αποφασιστικής σημασίας η αποστολή υπαλλήλων και ειδικών στα νησιά, τους οποίους έχουν υποσχεθεί οι χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Και σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι προβληματική η αντιμετώπιση του θέματος από την Ελλάδα. Από τους 100 ειδικούς για θέματα ασύλου τους οποίους έχει υποσχεθεί η Κομισιόν, έχουν σταλεί μόνο 41 στα νησιά. Αλλά και στο ζήτημα των μεταφραστών η Ε.Ε. δεν έχει κρατήσει τον λόγο της σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η οποία ζητεί «να αυξήσουν τα κράτη-μέλη επειγόντως την υποστήριξή τους στην Ελλάδα».

Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι η υποσχεθείσα μεταφορά από την Ελλάδα 63.302 συνολικά προσφύγων σε άλλες χώρες-μέλη ή συνδεδεμένες με την Ε.Ε. χώρες δεν λειτουργεί. Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν βέβαια εν μέρει αυξήσει τη συμμετοχή τους στην κατανομή των προσφύγων, ο συνολικός όμως απολογισμός παραμένει απογοητευτικός, αφού μόνο 4.410 πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί από άλλα κράτη-μέλη. Μια ματιά στα στοιχεία αποδεικνύει ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ή -όπως η Πολωνία, η Αυστρία και η Ουγγαρία- αρνούνται να το κάνουν ολοκληρωτικά.

Επομένως, συμπεραίνει η έγκριτη γερμανική εφημερίδα, η κατάσταση στη Λέσβο δεν οφείλεται σε αποτυχία της Ελλάδας στο προσφυγικό, αφού πολλές χώρες ακόμα αρνούνται να της παράσχουν την υποσχεθείσα υποστήριξή τους. Πηγη:zougla.gr