Την έντονη αντίδραση του Δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκάλεσαν οι φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη δημιουργία νέου hotspot στο νησί, οι οποίες 
πυροδοτήθηκαν από εντατικές εργασίες που γίνονται τις τελευταίες μέρες σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο.

Με επιστολή του στους υπουργούς Γ. Μουζάλα, Ν. Τόσκα και Π. Καμμένο ο δήμαρχος Λέσβου, Σπ. Γαληνός, εκφράζει την «ξεκάθαρη και κατηγορηματική» αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο να πληροφορούνται οι φορείς τις προθέσεις αυτές από καταγγελίες πολιτών και φήμες. Ο κ. Γαληνός κάνει λόγο για «επικίνδυνα εκρηκτικό κλίμα» στο νησί, που επιβάλλει την άμεση αποσυμφόρησή του, ενώ προτείνει τη σύγκληση έκτακτης σύσκεψης με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων Αυτοδιοίκησης και Σωμάτων Ασφαλείας για τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων.
Η περιφερειάρχης
Εντονη ήταν η αντίδραση και της περιφερειάρχου Β. Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου, η οποία αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου hotspot δήλωσε πως «στις αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχαμε με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για τα θέματα αυτά ουδέποτε ετέθη τέτοιο ζήτημα. Με αλλεπάλληλες επιστολές, με απόλυτη έμφαση υπογραμμίσαμε την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών και το ότι τα όρια φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαντλούνται απολύτως στις δυνατότητες των υφιστάμενων δομών».
Στο μεταξύ, νέες συγκρούσεις έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στο hotspot της Μόριας, μεταξύ Σενεγαλέζων και Αλγερινών μεταναστών, οι οποίες έληξαν με την επέμβαση των ΜΑΤ.
Κάτοικοι της Μόριας έχουν προγραμματίσει για τη Δευτέρα σειρά κινητοποιήσεων, όπως κατάληψη στο Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο της περιοχής, καθώς και πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης, καταγγέλλοντας απανωτά κρούσματα διαρρήξεων σε σπίτια και ζημιών στα κτήματά τους. Στην κινητοποίηση, που θα ολοκληρωθεί με παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, στην Περιφέρεια και στο Δημαρχείο Λέσβου, ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει και η Ενωση Ξενοδόχων του νησιού.
Πηγή:ethnos.gr