20 τζιπ, ελικόπτερο και νέες κάμερες θα αγοραστούν από τη Βουλγαρία με τη βοήθεια που της δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφάλεια των συνόρων. Αυτό ανακοινώθηκε από την υπουργό Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσάροβα σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ανέφερε η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία.

«Περίπου το 80% από τα €160 εκατομμύρια που έχει διαθέσει η ΕΕ στη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη ροή των προσφύγων, θα απορροφηθούν για την ασφάλεια των συνόρων μας», διευκρίνισε η Μπατσάροβα.

Σύμφωνα με την ίδια η Βουλγαρία υποχρεούται να απορροφήσει τα κονδύλια που δίνονται από τις Βρυξέλλες εντός ενός έτους. 9% των κονδυλίων προσφέρονται για την προετοιμασία της χώρας για μελλοντικές μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις. Για τη λήψη μέτρων και τη φύλαξη των συνόρων παρέχονται € 124 εκατομμύρια.

«Θα αγοράσουμε 420 οχήματα με δυνατότητα κίνησης εκτός δρόμου, ένα ελικόπτερο για την επιτήρηση των συνόρων και το πιο σημαντικό: την τοποθέτηση συστήματος επικοινωνίας κατά μήκος των συνόρων στις ορεινές περιοχές, όπου δεν υπάρχει κάλυψη κινητής τηλεφωνία και η επικοινωνία γίνεται με ειδικό κρυπτογραφημένο σύστημα.

Από τα κονδύλια που θα διατεθούν θα αγορασθούν 4.500 συσκευές τηλεφώνων για τους συνοριακούς αστυνομικούς ώστε να δοθεί η δυνατότητα κάλυψης κατά 100 τοις εκατό του συστήματος επικοινωνίας, δήλωσε η Ρουμιάνα Μπατσάροβα.

Επίσης, σε περίπτωση μεγάλων προσφυγικών ροών, θα διατεθούν 15 εκατομμύρια για την κατασκευή τριών περιφραγμένων κέντρων φιλοξενίας μεταναστών.

πηγή:thrakinea.gr