Μειώσεις από 5% έως 6% στις αποδοχές χιλιάδων υπαλλήλων που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και αφορούν περίπου 200.000 δημοσίους υπαλλήλους 
ειδικών κατηγοριών (δικαστές, στελέχη ΕΔ-ΣΑ, γιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.λπ.) φαίνεται ότι θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2017, δεδομένου ότι έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου κανένα ισοδύναμο μέτρο δεν είχε νομοθετηθεί από όσα ενδεχομένως είχαν προταθεί, όπως ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 236 παρ. 2 του Ν .4389/2016 και τροποποιήθηκαν από την τροπολογία 466/30 του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.
Βέβαια, πρόσφατα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε σχετική συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δικαστές των ανώτατων δικαστηρίων ότι δεν θα προβεί σε καμία περικοπή στις αποδοχές των δικαστών και ότι θα αυξήσει, μάλιστα, τις αντίστοιχες των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας. Ωστόσο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα παρακολουθούμε ως απλοί θεατές το γαϊτανάκι ψεμάτων του πρωθυπουργού και των υπουργών του. Διότι οι επικείμενες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου δεν θα εφαρμοστούν μόνο, αν αυτό τελικά γίνει, εκ του ψηφισθέντος νόμου, αλλά αποτελούν και μια πολύ καλή πρόφαση για να ξεπεράσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έχουν δικαιώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, που ζητούν την επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα προ του Ιουλίου του 2012. Ωστόσο, η ratio του νόμου, ο οποίος διαφύλαξε κάποια ειδική μεταχείριση στις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια, είναι η προστασία τους.

Και τούτο διότι επιτελούν έναν ιδιαίτερο και κομβικό ρόλο στη διάρθρωση και τη λειτουργία του κράτους. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον εξαιρετικό, επιτελικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ούτε φυσικά και αυτόν των δικαστικών λειτουργών, όπως και των λοιπών λειτουργημάτων που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια.

Σε μια χώρα όπου τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ εργάζoνται σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ανασφάλειας (ακατάστατα ωράρια, χωρίς ρεπό, με απλήρωτα νυχτερινά και περιορισμένα κονδύλια κ.λπ.) και σε μια Ευρώπη που φλέγεται από συνεχόμενα κρούσματα ενισχυμένης εγκληματικής βίας, αυτό που θα πρέπει να κάνει κατά κύριο λόγο η πολίτική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και της Εθνικής Άμυνας είναι να ενισχύσει με οιονδήποτε τρόπο τον στρατιωτικό, καθώς και τον αστυνομικό, τον πυροσβέστη και τον λιμενικό. Το ίδιο ισχύει και για τους δικαστικούς, σε μια περίοδο που η Δικαιοσύνη βάλλεται πανταχόθεν, η οποία περισσότερο από ποτέ σήμερα αποτελεί το αποκούμπι του απλού πολίτη.

Επομένως, καθένας από εμάς έχει την απαίτηση η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τις κατηγορίες που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια με τον απαιτούμενο σεβασμό και, αν μη τι άλλο, να μην τις εμπαίζει με ψεύδη και δήθεν άκαρπες προσπάθειες, προκειμένου να αποκομίσει μόνο επικοινωνιακά και ψηφοθηρικά οφέλη.


(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 22/10/2016)


staratalogia.blogspot.gr