ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Γιούνκερ: Να συνεχίσουμε τη βοήθεια στην Ελλάδα - Εντυπωσιακή μείωση προσφύγων

Για εντυπωσιακή πτώση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα έκαναν λόγο την Τετάρτη, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Η σχετική αναφορά έγινε στο πλαίσιο του απολογισμού για το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, 20-21 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, η πτώση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά υπολογίζεται στο 98%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο κ. Γιούνκερ προέβαλε με νούμερα την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Όπως δήλωσε, έξι μήνες πριν τη συμφωνία έφθασαν στην Ελλάδα 739.000 μετανάστες, ενώ έξι μήνες μετά τη συμφωνία μειώθηκαν στις 18.000. Ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2015, 582 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίου, ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία, ενώ ο αριθμός των πνιγμών ή των αγνοουμένων την ίδια περίοδο του 2016 μειώθηκε στους 48, που όσο σημαντικός και εάν είναι ο κάθε θάνατος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ. «Γι' αυτόν τον λόγο αυτό, θα πρέπει να συνεχίσουμε τη βοήθεια προς την Ελλάδα, να ενισχύσουμε το προσωπικό της επί τόπου, ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των μεταναστών και της επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ευρωπαϊκού ασύλου και του μηχανισμού του Δουβλίνου, ώστε να αποκτήσει η Ευρώπη ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σύστημα. Για την καταπολέμηση των αιτίων της μετανάστευσης στον κεντρικό μεσογειακό άξονα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη προόδου στη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Μετανάστευσης, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Μαλί και την Αιθιοπία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, σε παρατήρηση ευρωβουλευτή για την ελάχιστη σημασία που φάνηκε να δίνει ο κ. Τουσκ στα 60.000 άτομα που είναι αποκλεισμένα στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, στη δευτερολογία του, απάντησε: «Έχω πλήρη επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης που εξακολουθεί να ισχύει στην Ελλάδα και είναι πρόωρο να μιλάμε για επιτυχία στο μεταναστευτικό, είναι σαφές. Φαντασθείτε, όμως, ποια θα ήταν η κατάσταση στα ελληνικά νησιά εάν δεν είχαμε τη μείωση κατά 98% των παράτυπων μεταναστών. Δεν είναι μικρό το ποσοστό, το καταφέραμε και βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας, αλλά αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε και αποτελεί ένα θετικό στοιχείο της δραστηριότητάς μας».

«Οι Ευρωπαίοι που πιστεύουν σε σύνορα και φράκτες παραληρούν» δήλωσε στο μεταξύ ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανςπαίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή:skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου