Η εξαγγελία της γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ ότι σύντομα η Γερμανία θα αρχίσει να δέχεται εκατοντάδες πρόσφυγες το μήνα από την Ελλάδα και την Ιταλία είναι «λάθος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, υπεραμυνόμενος ταυτόχρονα της στάσης του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάνγια το προσφυγικό.

Η γερμανική κυβέρνηση προανήγγειλε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι θα αρχίσει να δέχεται κάθε μήνα 500 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, ήτοι 6.000 ετησίως.

Μιλώντας στη γερμανική «Die Welt», ο κ. Κούρτς εκτίμησε ότι στόχος της εξαγγελίας της κ. Μέρκελ είναι να ανακουφίσει την Ελλάδα και την Ιταλία, έκρινε ωστόσο ότι στην πράξη «δυστυχώς επιτυγχάνεται το αντίθετο», δηλαδή ένας ακόμη μεγαλύτερος «συνωστισμός» προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Όσο δίνει κανείς στους μετανάστες
 την αίσθηση ότι αξίζει τον κόπο να έλθουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι τελικά θα καταλήξουν στην Γερμανία, «ενισχύει τις επιχειρήσεις των διακινητών και δημιουργεί νέα προσφυγικά κύματα», υποστήριξε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που διενεργείται σήμερα στην Ουγγαρία, ενάντια στην ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική και ενάντια στην αποφασισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατανομή προσφύγων στις χώρες-μέλη της, ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας προειδοποίησε πως δεν θα πρέπει να καταδικάζεται η πολιτική του ούγγρου πρωθυπουργού Ορμπάν.

Σημείωσε δε ότι παρά τις υπάρχουσες αποφάσεις, η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να επιμένει στην μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη.

Εννοώντας προφανώς τη Γερμανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισήμανε πως κεντροευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει το λάθος να θέλουν να επιβάλουν τη γραμμή τους σε άλλα κράτη της Ε.Ε. «Είναι επικίνδυνο όταν μερικές χώρες της ΕΕ δημιουργούν την εντύπωση πως υπερέχουν ηθικά άλλων κρατών-μελών», είπε.

Ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος πως «εάν ύψιστος στόχος μας ήταν από την αρχή όχι η κατανομή των προσφύγων αλλά η προστασία των εξωτερικών συνόρων, τότε πιθανόν να μην είχε υπάρξει ποτέ το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία».

Ο κ. Κουρτς, γνωστός για τις επανειλημμένες δριμείες κατηγορίες του εναντίον της προσφυγικής πολιτικής της Ελλάδας, προειδοποιεί ακόμα ότι δεν θα πρέπει κανείς να δημιουργεί την εντύπωση ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες μελών, καθώς «η συζήτηση για τις ποσοστώσεις μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της Ε.Ε.».

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, οι ποσοστώσεις στην μετεγκατάσταση δεν λειτουργούν, διότι πολλές χώρες δεν είναι έτοιμες να δεχθούν ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Κατά την άποψή του, ένας επιπλέον λόγος είναι επίσης ότι πολλοί πρόσφυγες αρνούνται να μεταβούν σε συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε. και πως «εάν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός στις μετεγκαταστάσεις των 160.000 προσφύγων, τότε αυτές θα διαρκέσουν 30 χρόνια».

Πηγή: skai.gr