«Ως ένα είδος αποπληρωμής του χρέους της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Μίλος Ζέμαν - Πάνω από το ένα τρίτο των προσφύγων απορρίπτονται

Τη μεταφορά όσων οικονομικών μεταναστών δεν εξασφαλίζουν άσυλο στις χώρες της Ευρώπης σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά ή σε «άδεια» μέρη της Αφρικής, πρότεινε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, ενισχύοντας το μέτωπο που δρομολογεί τη μετατροπή της Ελλάδας σε «αποθήκη ψυχών».

Ο Μίλος Ζέμαν έκανε δηλώσεις σε φόρουμ στη Ρόδο, εκφράζοντας την άποψη ότι οι το ένα τρίτο των προσφύγων που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 και το 2016, ήταν οικονομικοί μετανάστες. Πρότεινε, δε, πως όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο και απορρίπτονται, να μετακινούνται σε ακατοίκητα ελληνικά νησιά ή σε «άδειες» περιοχές της Αφρικής. «Φυσικά και σέβομαι τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά δεν μιλάμε γι' αυτούς τους ανθρώπους», έσπευσε να διευκρινίσει ο Τσέχος πρόεδρος.

Προκειμένου να στηρίξει την ιδέα του περί μεταφοράς των μεταναστών που δεν εξασφαλίζουν άσυλο στα ευρωπαϊκά κράτη, ο Μίλος Ζέμαν ενέπλεξε το ζήτημα του ελληνικού χρέους με το προσφυγικό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει σπίτια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά της, ως ένα είδος αποπληρωμής του χρέους της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ελλάδα έχει πολλά ακατοίκητα νησιά και μεγάλο εξωτερικό χρέος. Έτσι, αν δημιουργηθούν hot spot στα νησιά αυτά, θα καλυφθεί ένα μέρος του χρέους», πρόσθεσε ο άλλοτε κομμουνιστής πολιτικός, τονίζοντας ότι η μουσουλμανική κουλτούρα πολλών από εκείνων που έρχονται στην Ευρώπη, δεν ταιριάζουν με την τοπική κουλτούρα. Συνέδεσε, δε, το «κύμα» των προσφύγων, με το «κύμα» των τζιχαντιστών στην Ευρώπη, λέγοντας πως «υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ τους». 

Η πρόταση του Μίλος Ζέμαν ήρθε σε μία στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει θέμα με τα ελληνικά νησιά, κάνοντας αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσφυγικό, δηλώνοντας με αυστηρό ύφος ότι «υπόσχεται, αλλά δεν πραγματοποιεί», καθώς του έχουν δώσει μόλις 147 εκατ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί.
Πηγη: protothema.gr